Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono bibliotekininkai rekomenduoja: Rūta Oginskaitė „Žebriūnas. Nutylėjimai ir paradoksai“

Spausdinti

Kai spalio viduryje pamačiau kvietimą stebėti iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Rūtos Oginskaitės knygos „Žebriūnas. Nutylėjimai ir paradoksai“ pristatymą, pamaniau: „Kas ten gero? Geriau kokį romaną pristatytų…“ Vėliau prisiminiau, jog vasarą, ruošdamasi Antuano de Saint-Exuperi jubiliejui, jau buvau „susitikusi“ su režisieriumi Arūnu Žebriūnu – jis pirmasis išdrįso ekranizuoti „Mažąjį princą“, o ir mano karta augo su jo filmais „Gražuolė“, „Paskutinė atostogų diena“, vėliau – „Riešutų duona“, „Turtuolis vargšas…“, ką ir bekalbėti apie niekam neprilygstamą „Velnio nuotaką“. Nutariau pažiūrėti – juk apie šį žmogų nedaug ir žinau. (https://www.youtube.com/watch?v=vLCoFGTZ7ls)

Pusantros valandos transliacija iš Martyno Mažvydo bibliotekos prabėgo kaip dešimt minučių: žiūrėjau, klausiau, bijojau praleisti bent žodį, užmiršusi, jog vėliau bus galima dar ir dar kartą pažiūrėti. Pristatyme, be pačios knygos autorės Rūtos Oginskaitės, dalyvavo redaktorius Vaidas Jauniškis, aktorės: Vaiva Mainelytė, Eglė Gabrėnaitė, Kristina Andrejauskaitė, rašytojas Saulius Šaltenis, A. Žebriūno mokinys Linas Ryškus, kiti, gyvai bendravę su režisieriumi. Užbūrė mane ši knyga. Panorau ją perskaityti nuo pradžios iki pabaigos. Kai į rankas paėmiau išsvajotą knygą, nesiskyriau su ja, kol neperskaičiau.

Ją galima skaityti ir atskirais epizodais – juk tai ne romanas, bet taip „užkabina“, kad negali atitraukti akių. Autorė ją rašė, tiksliau – rinko medžiagą dešimt metų, kalbino labai įvairius žmonės, patį mažakalbį režisierių. Knyga gausiai iliustruota autentiškomis nuotraukomis. Supratau, jog tas titaniškas darbas nenuėjo veltui – turime puikią knygą apie neeilinę Lietuvos asmenybę (irkluotojas, Dailės instituto auklėtinis), kuris, galbūt, ne visada buvo įvertintas, kartais – užmirštas. Nesinori keliais sakiniais pasakoti apie knygą, nes tokiu būdu supaprastinčiau jos esmę. Nuoširdžiai rekomenduoju – paskaitykite. Nors bibliotekose, bent jau Alytaus, jos kol kas nėra, tikiu, jog tikrai bus.

Išvada – reklama tikrai galinga, tik… reikia ją mokėti pasirinkti, pritaikyti.

P.S. Rūta Oginskaitė – Lietuvos žurnalistė, kino kritikė, parašiusi tokias knygas: „nes nežinojau, kad tu nežinai“ (apie Vytautą Kernagį), „Jausmų repeticija. Metai su aktoriumi“ (apie Vladą Bagdoną), „Nuo pradžios pasaulio“ (apie dokumentininką Robertą Verbą) ir kitas.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė