Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Baltų vienybės diena Punioje

Spausdinti

Šiemet rugsėjo 22-ąją jau penkioliktą kartą ant piliakalnių, minint Baltų vienybės dieną, sužibo vienybės ugnys. Pirmoji Baltų vienybės ugnies sąšauka 2005 metais buvo surengta Žemaitijoje tik ant trijų piliakalnių. Metams bėgant ši graži tradicija plėtėsi peržengdama Lietuvos sienas ir apjungdama baltų palikuonių gyvenamas žemes. Pastaraisiais metais Baltų vienybės ugnys uždegamos daugiau kaip ant 200 piliakalnių Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Rusijoje ir kitose šalyse, kur gyvena lietuvių bendruomenės.

Punioje šią dieną minėjome dešimtą kartą. Renginį pradėjome kultūros namų fojė. Pirmiausia Alytaus bočių etnografinis ansamblis „Keturnytis“, vadovaujamas puniškės Jolitos Janulynienės, atliko porą dainų, po to kultūrinių renginių organizatorė Laimutė Žūsinienė pristatė Alytaus kraštotyros muziejaus fotografijų parodą „Punios piliakalnis“. Parodoje – XIX a. pabaigos – XX a. pirmos pusės piliakalnio ir jo prieigų vaizdai. Pasigrožėję paroda, pasidaliję prisiminimais, visi patraukėme Punios piliakalnio link.

Piliakalnio papėdėje prie paminklinio akmens Pilėnų gynėjams uždegėme simbolinę Baltų vienybės ugnį, buvo perskaitytas Baltų sąšaukos koordinatoriaus Lietuvoje Dariaus Ramančionio pranešimas žiniasklaidai ir visuomenei. Jame prisiminta baltų genčių istorija, jų vienybės svarba, paaiškinta Baltų vienybės ugnies sąšaukos esmė.

Po to vėl skambėjo „Keturnyčio“ dainos, kurioms mielai pritarė ir susirinkusieji.

Renginyje dalyvaujanti europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Zita Valiūnienė už tradicijų puoselėjimą L. Žūsinienei ir bibliotekininkei I. Kaškonienei įteikė atminimo dovanėles.

Džiugu, kad ir šiais metais įžiebėme vienybės ugnį ne tik piliakalnio papėdėje, bet ir susirinkusiųjų širdyse vardan mūsų praeities ir ateities.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė