Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Arklio Dominyko meilė“ Pivašiūnuose

Spausdinti

Kaip besikeistų pasaulis, daiktai ir jų funkcijos, biblioteka, manau, visada žmonijai asocijuosis su knygomis. Bibliotekos sąvoką galima apibūdinti keliomis reikšmėmis; dabar pabrėžiama, kad tai – informacijos centras. Aš visiškai sutinku su tuo, tačiau knygos visada šiame centre užima ir užims pačią garbingiausią vietą.

Labai džiugu, kad vaikai per knygą atranda pasaulį, juo labiau, kad ir šiuolaikiniai rašytojai rašo tikrai nenuobodžiai, įtraukia į knygos siužetą ir tikrus, ir išgalvotus veikėjus, įvykius, kurie „pagauna“ jaunąjį skaitytoją ir neleidžia atsitraukti, kol nepabaigia skaityti.

Viena tokių knygų vaikams, drįstu teigti, jog jau tapo lietuvių vaikų klasikine knyga, yra Vytauto V. Landsbergio „Arklio Dominyko meilė“. Ji įtraukta į 4 klasei rekomenduojamų skaityti knygų sąrašą, išrinkta 2004 m. geriausia knyga vaikams. Todėl neatsitiktinai Pivašiūnų gimnazijos ketvirtokai su mokytoja Lina Leškevičiene apsilankė bibliotekoje, kur ir vyko šios knygos pristatymas.

Bibliotekininkė ir mokytoja Lina, viena kitą papildydamos, pasakojo vaikams apie šią nuostabią tiek savo turiniu, tiek iliustracijomis knygą, jos veikėjus, nuotykius, nuotaikas, aplinką, kurioje vyksta veiksmas, pacituodamos puikiai autoriaus perfrazuotą liaudies išmintį. Ką jau kalbėti apie dailininkės Sigutės Ach iliustracijas, kurios nepalieka nė vieno abejingo…

Mokytoja paprašė nupiešti kokį nors epizodą iš knygos, kuris labiausiai „įsirėžė“ atmintin. Labai tikėjausi, jog tai bus „mėlyni piešiniai“ su rugiagėlėmis, tačiau… beveik visi vaikai pasirinko piešti drugelius; piešiniai buvo labai puikūs ir spalvingi. Gal taip ir geriau? Juk pagal V. V. Landsbergį „dovanojančiam arkliui į dantis taigi nežiūrėsi.“

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė