Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Virtuali paroda „Senos knygos pasakoja“

Spausdinti

„Spaudos atgavimo diena turėtų būti antroji šventė po nepriklausomybės atgavimo“. /Domas Kaunas/

Gegužės 7-ąją Lietuvoje minime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Ji kiekvienam sąmoningam ir pilietiškam lietuviui primena tuos laikus, kai carinė rusų valdžia represijomis buvo uždraudusi mūsų tautos brandą liudijančius ženklus – kalbą, knygą, spaudą.

Kasmet ieškojome vis „naujų“ būdų svarbiems įvykiams ir dėl tautos kultūros pasiaukojusiems žmonėms paminėti: organizavome rytmečius ir viktorinas mokiniams, ruošėme literatūrines ir dokumentines parodas, gaminome knygų skirtukus, kūrėme pasakas ir jas iliustravome, „gaminome“ knygas, leidome mokyklos laikraštį… Tokių užsiėmimų metu vaikai ne tik buvo skatinami saugoti ir gerbti gimtąją kalbą – jie ugdėsi kūrybiškumą, mokėsi dirbti komandoje.

Šiemet, minėdama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, pateikiu savo senų knygų kolekciją, tam laikmečiui aktualius straipsnius arba skelbimus. Seniausia knyga – „Pekla arba amžinas pragaras“ – išleista 1879 m. Vilniuje. Ji ir kitos senosios knygos (daugiausia maldaknygės) spausdintos senuoju lietuvišku raštu, dvigubomis raidėmis, leistos Tilžėje, JAV, Kaune. Brangiausia – 100-metė maldaknygė (išleista Plungėje) „Mažas naujas Aukso altorius“ – su mano senelio Juozo Burbos ranka rašyta dedikacija. Daug šių knygų „atiteko“ iš senelių, kai kurias, matydami, kad mano bibliotekoje jos užima garbingą vietą, padovanojo pažįstami.

Rašykime, skaitykime, kalbėkime pačia nuostabiausia kalba.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Daniulevičienė

Virtualią parodą „Senos knygos pasakoja“ rasite: https://www.facebook.com/AlytausRSVB/photos/a.3124792820874351/3124794317540868/?type=3&theater