Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Podkastas. Kas tai?

Spausdinti

Klausantis radijo tenka išgirsti: „klausykitės mūsų podcastuose…“ Ar kilo klausimas kas tas podkastas? (angl. podcasts). Lietuvių kalbos žodyne rašoma, kad tai – tinklalaidė (skaitmeninio formato laida ar pokalbis, parsisiunčiamas iš interneto). Jaunimui tikriausiai ne naujiena, bet šią medią – komunikacijos priemonę verta įsisavinti.

Garso pasakojimų ar pašnekesių galima klausytis internetu arba juos parsisiuntus į savo įrenginį (telefoną, planšetę). Telefonuose jau būna įdiegta reikalinga podkastų klausymui programėlė, jei nėra, tai bus nesunku įdiegti. Tinklalaides patogu įsijungti atliekant ruošos darbus, vairuojant ar sportuojant. Laidų tematika labai įvairi: kultūra, verslas, pramogos, sveikata ir t.t. Su lietuviškų tinklalaidžių įvairove susipažinti galima svetainėje www.podcasts.lt.

Knygų mylėtojams skirtos tinklalaidės: „Tobulėk su knyga“ (ne visos knygos vertos skaitymo, todėl ši laida padės sužinoti kas vertinga), kitas „15min“ podkastas „PERSKAITYMAI – pokalbiai apie knygas. Podkasto šeimininkai: Audrius Ožalas ir Jūratė Čerškutė.

Tinklalaidžių galima ne tik klausytis, bet ir jas kurti patiems – svarbiausia rasti aktualių temų ir įdomių pašnekovų. Podkasto įrašymui užtenka į telefoną atsisiųsti reikalingą išmaniąją programėlę. Gero klausymo.

Vyresn. metodininkė
Violeta Bernackienė