Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kviečiame dalyvauti gražiausio bei originaliausio bibliotekos margučio konkurse!

Spausdinti

Galbūt dar pamenate, mieli kolegos, apie kitame, geresniame gyvenime skelbtą gražiausios bei originaliausios bibliotekos naujametinės eglutės konkursą, kuriame sėkmė lydėjo išradingą Butrimonių bibliotekos kolektyvą. Tuomet sausio 7 d. straipsnyje apibendrindamas pasibaigusio konkurso rezultatus užsiminiau, jog „ne už kalnų mūsų laukia dar viena graži pavasario šventė – Velykos, kurių metu skelbsime naują, gražiausio ir originaliausio margučio konkursą!“

Tad šiandien noriu su jumis pasidžiaugti, jog praslinkus beveik keturiems mėnesiams, Aloyzas Alzheimeris su dulkių siurbliu, regis, dar neišsiurbė visų mano smegenų užkaborių drauge su sausyje duotais pažadais. Ar tai jo siurblys buvo neįjungtas, ar nepataisomai sugedęs, bet, artėjant Velykoms, prisiminiau apie pažadėtąjį konkursą, kurį, nepaisant pandemijų ir epidemijų, koronavirusų ar devynioliktų COVID‘ų, vis tik nusprendėme skelbti. Nes kaip ten bebūtų – teigiamos emocijos mums itin svarbios būtent šiuo niūriu metu, kuomet visi prilipę prie kompiuterių monitorių atidžiai seka nenumaldomai kylančią užsikrėtusių virusu žmonių kreivę, mintyse melsdamiesi nepakliūti į liūdnos statistikos sąrašą ir tapti dar vienu beasmeniu numeriu ilgoje infekuotų žmonių grandinėje.

Taigi šiandien noriu jus informuoti, jog nuo balandžio 1-os iki 15-os dienos yra skelbiamas gražiausio ir originaliausio velykinio margučio konkursas, kuriame gali dalyvauti visi rajono bibliotekų darbuotojai. Praeitais metais velykiniu laikotarpiu jūs atsiuntėte daug straipsnių, kuriuose pasidalijote kiaušinių marginimo žiniomis, gautomis įvairių kūrybinių užsiėmimų metu. Tad net neabejoju, jog sunkumų marginant kiaušinius jums tikrai neturėtų kilti. Puikiai suprantame, jog šiuo metu yra draudžiami bet kokie artimesni kontaktai su pašaliniais asmenimis, tad kiaušinius marginkite vieni arba tik su savo šeimos nariais. Kaip ir visi konkursai, taip ir šis turi tam tikrus specifinius reikalavimus, kurie iš esmės yra labai paprasti. Taigi jūsų dėmesiui – penki svarbiausi šio konkurso punktai.

  1. Kiaušinis privalo būti ovalo, t. y. kiaušinio formos. Draudžiami keturkampiai, trikampiai ar rombo formos kiaušiniai.
  2. Konkurse gali dalyvauti tik vištų, ančių, žąsų, kalakutų ir stručių kiaušiniai. Draudžiama marginti pievinio kalviuko, paprastojo kūltupio, paprastos kiauliukės, meldinės nendrinukės, paprastojo griciuko, raudonkojo tuliko ir kitų laukinių, o ypač – į Raudonąją knygą  įrašytų paukščių kiaušinius.
  3. Kiaušinius leidžiama marginti įvairiais būdais: natūraliais dažais, vašku, lipniomis juostelėmis, lūpų dažais, tušu, siluetais, skutimu bei kitais jums žinomais ir priimtinais būdais. Draudžiama ant kiaušinių naudoti partinę simboliką, nes tai bus traktuojama kaip užslėpta politinė reklama. Taip pat draudžiama marginti kiaušinius bibliotekos vadovų veidais, nes varžantis, kieno kiaušinis stipresnis rungtyje, būtų neetiška juos daužyti.
  4. Konkursui prašome siųsti dvi nuotraukas. Vienoje nuotraukoje margutį privalote laikyti rankoje, t. y. pasidaryti „asmenukę“ su kiaušiniu ar šalia jo, o kitoje – nufotografuoti konkursinį kiaušinį iš arti stambiu planu. Draudžiamos bet kokios konkursui atsiųstos interneto platybėse migruojančios margučių nuotraukos.
  5. Konkursą laimės tas dalyvis, kurio margutis sulauks daugiausia „patiktukų“ bibliotekos „Facebook“ paskyroje.

Be jokios abejonės joks konkursas neapsieina be kūrybinės paskatos – be prizų. Tad pirmąją vietą užėmusį laimėtoją bibliotekos direktorius apdovanos 50 vnt. vienkartinių medicininių kaukių pakuote. Antrosios vietos nugalėtojas džiaugsis litru dezinfekcinio skysčio, o trečiosios vietos laimėtojas gaus Seimo nario respiratorių (nenaudotą!) su jo asmeniniu autografu. Kas jis – kol kas paslaptis.

Tiesa, noriu jums priminti, jog šiandien yra balandžio 1-oji – Juokų ir melagių diena. Todėl jūs jau patys turite nuspręsti, kuri šio straipsnio dalis jums neabejotinai „kvepia apryliumi“. Baigdamas visiems norėčiau palinkėti netikėtų kūrybinių sumanymų bei originalių marginimo idėjų. Būkite sveiki ir saugūs. Sėkmės jums!

Arnoldas Šatrauskas