Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Miroslave vyko „Pokalbis su netikėtu svečiu apie gimtąją kalbą“

Spausdinti

„O, mūs šventas lietuviškas žodi
Tu skambėk stebuklingas ir didis!“
(B. Brazdžionis)

Valstybinė lietuvių kalbos komisija pakvietė penktą kartą organizuoti Lietuvių kalbos dienas 2020 m. vasario 16 d. – kovo 11 d. įstaigose, visuomeninėse organizacijose. Tų dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje. Šiais metais pirmą kartą Lietuvių kalbos dienų sostine tapo Ignalina, kur lietuvių kalbai skirti renginiai vyks iki rugsėjo mėnesio.

Na, o kovo 10-ąją – prieššventinę dieną Alytaus rajono viešosios bibliotekos Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė Miroslavo gimnazijos aktų salėn kvietė į renginį „Pokalbis su netikėtu svečiu apie gimtąją kalbą“. Netikėtas svečias – tai Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas Algirdas Vaicekauskas, Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos direktorius. Atvyko ir daugiau svečių: Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas, Labdaros ir paramos fondo „Vilties sala“ direktorius Saulius Andrašiūnas, Alytaus samariečių bendrijos vadovė Virginija Montvilaitė bei Punsko garbės ambasadorius Lietuvoje miroslaviškis Jonas Juravičius, kuriam Lenkijos ir Baltarusijos lietuviai yra tarsi jo broliai ir vaikai.

Kad iškilmingai renginio pradžioje skambėtų „Lietuva brangi“ (Maironio žodžiai), padėjo vokalinio ansamblio „Putinas“ vadovas, aktyvus visuomenininkas, buvęs mokytojas Algimantas Dabašinskas. Jaunieji Miroslavo gimnazijos šauliai (vadovė mokytoja Aušra Asakavičienė), visa gimnazijos bendruomenė stengėsi žodžiu ar posmu pagyvinti Lietuvių kalbos dieną Miroslave.

Pasak rašytojo Romualdo Granausko, šiandien mūsų protas kasdien klausia „kiek“, dvasiai rūpi – „vardan ko“. Šiandien dažnai atrodo, kad užmiršome, jog per savo – žmonijos – istoriją kūrėme pirmąjį himną, rašėme pirmąją knygą, žodynuose aiškinomės, ką reiškia „gyventi“ ir „egzistuoti“, šventyklose užrašėme svarbiausias tiesas. Šiandien dažnai sakome, kad neturime laiko net pamąstyti, kas su mumis darosi, ką su mumis daro. Žmogus neturi laiko pamąstyti apie save ir jam dar iš Rojaus duotą įrankį – Žodį.

Šitaip filosofiškai nusiteikus pakalbintas ir garbingasis svečias iš Seinų, kuris nuoširdžiai, išsamiai apibūdino Lenkijos lietuvių švietimo, kultūros, politinę situaciją. Kadangi Seinų, Punsko krašto lietuviai nėra ateiviai, o nuo amžių ariantys savo žemę, tad ir lietuvybės išsaugojimas, gimtosios kalbos puoselėjimas šiai, vadinkim, etninei grupei yra savaime suprantamas dalykas. Džiaugėsi, kad šalia yra Lietuva, kad jaunimas gali toliau studijuoti Lietuvos universitetuose, kad šio krašto lietuviai patriotai savo veikla, idėjomis tampa pavyzdžiu lietuviams Lietuvoje. Kai tu esi didelėje valstybėje nedidelė jos dalelė (vos 5 tūkstančiai!), nepaprastai keblu kartais yra apginti savo nuomonę, įrodyti savo tiesą, nugalėti priešiškumą.

– Kai paukščiai migruoja, bet pavasarį dažniausiai grįžta, kaip yra su jaunimu, emigruojančiu ir dažnai sakančiu, jog atsieit patogiau kalbėti ir dainuoti yra angliškai ? – paklausėme svečio.

Emigracijos mastai, girdi, nesą tokie ryškūs, nes seiniškiai, Punsko lietuviai turi priebėgą, iš dalies saugančią nuo pavojų, – tai Lietuvą.

Smagu girdėti, kad Lietuvos istoriko, rašytojo, švietėjo S. Daukanto dar 1845 m. parašyti žodžiai: „… tiktai viena pati kalba, it žalia bruknelė, nuo  speigų  apšarmojusi, lig šiai dienai tebežaliuoja …“ tebeskamba prasmingai dabarties lietuviui.

– Tautai didžiausia dovana yra kalba. Ji parodo jos kilmę, galybę ir senovės būdą, – S. Daukanto žodžiais pasiremdama rūpestingoji bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė patvirtino šio miroslaviškių susibūrimo intenciją. Už gimtosios kalbos puoselėjimą Padėkos raštus iš Aivaro Vyšniausko, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus, rankų gavo svečiai, renginio aktyvūs dalyviai. Bibliotekininkė Nijolė ta proga padėkojo už naujas knygas bibliotekai Labdaros ir paramos fondo bei samariečių bendrijos atstovams.

Miroslavo gimnazijos mokytojas
Vytautas Bigaila