Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kaip Alytaus rajono savivaldybės kultūros centre kūrėme sveikinimą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos 100-mečiui!

Spausdinti

Kūrėme jį ne paprastai, o su žąsies plunksna rankoje. Kūrėjai – Alytaus miesto bendruomenės centro vaikai: Gintarė, Maida, Kristina, Miglė, Juta, Deimantė, Arnas, Nojus, Aronas, Fortūnatas, Žydrius. Išsikalbėjome, kad nei vienam iš jų dar nėra tekę lankytis didžiausioje ir reikšmingiausioje šalies bibliotekoje. Kaip ir rašyti žąsies plunksna. Tiesa, gyvą žąsį kaime pas močiutę kai kas yra matęs. Papasakojus, kaip žmonės rašė senovėje, kokie svarbūs senosios Lietuvos valstybės dokumentai (Karaliaus Mindaugo privilegija Livonijos gyventojams, Lietuvos Metrika, Lietuvos Statutas) buvo rašomi žąsies plunksna, vaikams nekilo abejonių, kad žąsys labai pasitarnavo mūsų istorijai ir raštui.

Viduramžiais vienuoliai perrašinėdavo ištisas knygas. Knygų nuorašai iš vieno vienuolyno keliaudavo į kitą. Taip po pasaulį plito knygos. Kaupiamos jos buvo bibliotekose. Seniausia Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje saugoma rankraštinė knyga – XIV amžiuje vienuolio augustino padarytas knygos „Apie sielos tvirtovę” nuorašas. Jį galima pamatyti šiuo metu bibliotekoje veikiančioje parodoje „Verba volant, scripta manent: iš Nacionalinės bibliotekos lobyno”.

Nors žąsies plunksną suvaldyti nebuvo lengva, sužadintas vaikų smalsumas, nubudęs susidomėjimo ir pažinimo jausmas netrukus davė puikių vaisių: ant baltų popieriaus lapų pasipylė jų mintys apie skaitymą, biblioteką, mėgstamiausias knygas, lūkesčius ir svajones… Jas visas, galbūt, suvyniosime į ritinėlį ir su meile padovanosime Lietuvos nacionalinei bibliotekai! „Verba volant, scripta manent – žodžiai nuskrenda, o raštas lieka…”

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kančėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Rita Mikuckienė