Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausi jaunieji „Vasaros su knyga“ skaitytojai

Spausdinti

Vos prieš pora savaičių rajono viešojoje bibliotekoje buvo apdovanota dvylika pačių geriausių ir aktyviausių skaitymo skatinimo akcijos „Vasara su knyga“ suaugusių skaitytojų, tad spalio 17 d. į apdovanojimų ceremoniją biblioteka pakvietė ir pačius geriausius jaunuosius šios bibliotekos skaitytojus, kurie nepaisant atostogų meto bei dosniai vasaros seikėjamų pramogų, birželio-rugpjūčio mėnesiais nepamiršo savo ištikimiausių ir geriausių draugų – knygų.

Juk tikras draugas visuomet išlieka draugu, nepaisant jokio metų laiko. Ar tai būtų žiema, ar vasara, ar pavasaris, ar ruduo. O šiemet į biblioteką sugužėjo kaip niekada gausus ištikimiausių knygos bičiulių būrys: jų priskaičiavome bemaž trisdešimt. Vieni vaikai į biblioteką atsiimti apdovanojimų atėjo vieni, kiti gi atsivedė ir savo „palaikymo“ komandą, „ginkluotą“ fotografavimui ir filmavimui parengtais mobiliaisiais telefonais. Juk kas įamžins tavo šviesiausias vaikystės akimirkas, nei visur suspėjančios mamytės ar rūpestingosios močiutės!

Renginio pradžioje vyresn. bibliotekininkė Dijana Eidukevičienė trumpai apžvelgė pasibaigusią respublikinę skaitymo skatinimo akciją „Vasara su knyga“ bei pasidžiaugė jos galutiniais rezultatais. O džiaugtis išties yra kuo, nes šiemet akcijoje dalyvavo daugiau kaip 16 tūkst. žmonių, kurie iš viso perskaitė per 74 tūkst. knygų. Palyginti su pernai, šiemet skaitymo varžytuvėse dalyvavo beveik du kartus daugiau žmonių, o perskaitytų knygų skaičius išaugo beveik trigubai.

Ypatingai „derlinga“ vasara buvo Alytaus rajono viešajai bibliotekai, kuri respublikoje pripažinta aktyviausia skaitymo iššūkio dalyve. Jos 835 skaitytojai per tris vasaros mėnesius perskaitė net 6651 knygą, o 590 jų sėkmingai įveikė visas penkias akcijos užduotis. Neabejotinai prie šios pergalės svariai prisidėjo ir mūsų jaunieji bibliotekos skaitytojai, dažnai vasarą varstę bibliotekos duris su darbuotojams jau įprastais klausimais: kur rasti knygų apie keliones, knygų geltonu viršeliu ar tiesiog prašydami bibliotekininkų patarimų renkantis vieną ar kitą knygą.

Tiesa, vos visos apdovanojimų ceremonijos nesužlugdė netikėtai išdygusi pilka pelė, kurios iki tol bibliotekos darbuotojai nė akyse nebuvo regėję. Vaikai taip pat nebuvo matę šio pilko graužiko, šmirinėjančio bibliotekoje tarp lentynų, tad visi drauge ėmė spėlioti: ar tik tai nebūsianti pelytė Zita ar koks nors mutavęs burundukas? Po ilgų spėlionių paaiškėjo, jog tai vis tik pelytė vardu Berta, kuri tuoj pat paneigė klaidingą įsitikinimą, jog visos pelės yra knygų graužikės. Pasak Bertos, vietoj kietų knygos viršelių ji mieliau renkasi graikiškus riešutus, kuriais vėliau ir pavaišino susirinkusius vaikus. Jaunimas taip pat patikino knygų negraužiantis, tik jas skaitantis, o jei ką nors ir graužiantis, tai tik bulvių traškučius.

Vėliau renginio vedančioji Dijana drauge su pelyte Berta klausinėjo vaikučių apie jų pirmąsias perskaitytas knygeles, jų autorius, domėjosi, ar teko kuriam nors iš jų sutikti „gyvą“ rašytoją. Vaikai noriai atsakinėjo į užduotus klausimus ir pasidalijo savo susitikimų su rašytojais Tomu Dirgėla, Salemonu Paltanavičiumi bei Vytautu Račicku įspūdžiais. Neliko nuskriausti ir tie, kurie niekada nebendravo su vaikų rašytojais, nes tą dieną tarp vaikų sėdėjo ir būsimoji rašytoja, jų bendraamžė Monika Zubrutė. Pasirodo, mergaitė ne tik daug skaito, bet ir pati mėgsta rašyti. Monika svajoja išleisti savo knygą, o kad jos svajonės nėra iš piršto laužtos, įrodė perskaičiusi puikią savo fantastinio kūrinėlio ištrauką.

Po pažinties su jaunąja rašytoja apdovanoti jaunųjų skaitytojų buvo pakviestas rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas. Bibliotekos vadovas taip pat teigiamai įvertino jo vadovaujamos įstaigos pasiektus akcijos „Vasara su knyga“ rezultatus, pasidžiaugė neblėstančia vaikų meile knygai ir pastebėjo, jog „skaitantieji knygas patiria daugiau: gyvena ne tik savo gyvenimą, bet ir tą, apie kurį skaito knygose, todėl įgyja daugiau patirties, jausmų, išgyvena daugiau gyvenimų ir, savaime suprantama, daugiau nuotykių“.

Vėliau bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas pakvietė 29 pačius geriausius ir aktyviausius bibliotekos skaitytojus atsiimti jiems skirtus apdovanojimus. Jais tapo Monika Zubrutė, Augustas Mikalonis, Karolina Kvietkauskaitė, Viktorija Krajeckaitė, Laura Krajeckaitė, Agneta Vitkauskaitė, Dominykas Kvedaravičius, Martynas Vaitonis, Auksė Aleknavičiūtė, Dovydas Jasionis, Danielius Gutauskas, Solvita Mincytė, Vytautas Mincė, Vaiva Mankutė, Renatas Montvila, Elita Žilinskaitė, Evaldas Bingelis, Emilija Petrosian, Aras Petrosian, Eirintas Grėbliauskas, Vytautė Andriukonytė, Erikas Andriukonis, Austėja Gumauskaitė, Gabija Mieliauskaitė, Rasvita Rudzevičiūtė, Aistė Zubrickaitė, Gustas Radzevičius, Arnas Jančiauskas ir Eva Mončauskaitė.

Pasibaigus apdovanojimams bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas visiems palinkėjo kuo geriausios sėkmės ir išreiškė viltį, jog ir kitų metų skaitymo iššūkyje tarp akcijos dalyvių netruks jaunų veidų.

Arnoldas Šatrauskas