Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Baltų vienybės diena

Spausdinti

Jau devintus metus Punioje minime Baltų vienybės dieną, kuria yra įprasminama 1236 m. vykusio Saulės mūšio reikšmė mūsų krašto valstybingumui.

Renginį Margirio piliakalnio papėdėje pradėjo Punios folkloro ansamblis „Levandra“, sugiedodamas Punios himnu vadinamą Jurgio Tamošiūno dainą „Myliu žemę Lietuvos“. Jiems padėjo ir svečiai – Butrimonių folkloro ansamblis „Dėdės ir dėdienės“ (vadovė Laima Kalinauskienė).

Punios bibliotekininkė I. Kaškonienė kalbėjo apie Baltų vienybės dienos šventimo tradicijas, jos įprasminimą uždegant Baltų vienybės ugnis ant piliakalnių Lietuvoje, Latvijoje ir kituose kraštuose, kur gyvena savo baltiškų šaknų neužmirštantys lietuviai. Taip pat papasakojo apie Baltų vienybės ugnies sąšaukos esmę, apžvelgė, kaip plėtėsi šios sąšaukos geografija nuo 2005 iki 2019 metų.

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Punios skyriaus kultūrinio darbo organizatorė Laimutė Žūsinienė pasidžiaugė, jog gyvename nuostabiame gamtos kampelyje prie vieno didingiausių Lietuvos piliakalnių, priminė apie šį piliakalnį sklandančias legendas.

Kalbas keitė folkloro ansamblių atliekamos dainos, o 20 val. prie paminklo Pilėnų gynėjams uždegėme simbolinę Baltų vienybės ugnį – atsineštus deglus ir žvakeles.

Po renginio pabendrauti ir sušilti prie arbatos puodelio rinkomės į „Panemunių dzūko pirkią“, vaišinomės butrimoniškių atsivežtu tikru totorišku „Šimtalapiu“.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė