Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pilietinė akcija „Atminties kelias“

Spausdinti

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietimu rugsėjo 23 dieną Butrimonių gimnazijos mokiniai prisijungė prie pilietinės iniciatyvos ,,Atminties kelias“. 6-7, I g klasių mokiniams istorijos pamokos vyko gimnazijos muziejuje, kurio vadovė D. Anušauskienė papasakojo apie Butrimonių miestelio žydų bendruomenės gyvenimą tarpukariu. Integruota lietuvių kalbos ir istorijos pamoka ,,Atminties kelias“ vyko Alytaus rajono viešosios bibliotekos Butrimonių filiale.

Pamokoje III–IV g klasių mokiniai (mokytojos D. Gecevičienė, D. Adžgauskienė) susipažino su garsaus poeto, dramaturgo ir prozininko, žydų literatūros klasiko Mošė Kulbako kūryba, skaitė jo eiles, klausė įtaigaus mokytojos D. Adžgauskienės pasakojimo apie istorinius įvykius. Bibliotekos darbuotoja A. Daironienė pristatė veikiančią spaudinių parodą apie žydų gyvenimą ir Holokaustą. 7 klasės mokiniai vyko į žydų žudynių vietą Klydžionių kaime ir padėjo atsineštus akmenukus prie paminklo, žyminčio vietą, kur 1941 m. rugsėjo 9 dieną buvo sušaudyta per 900 Butrimonių, Punios ir Stakliškių žydų. Kraštotyros muziejaus vadovė D. Anušauskienė uždegė svečių iš Izraelio perduotą atminimo žvakelę.

Daugelį metų Butrimonyse taikiai sugyveno žydai, totoriai, lenkai. Deja, karo verpetai sugriovė šią idilę. Liko tik namai, kuriuose anksčiau gyveno žydai, senos nuotraukos ir atsiminimai…

Butrimonių gimnazijos lietuvių k. mokytoja
D. Gecevičienė