Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Simno gimnazijoje paminėta Holokausto diena

Spausdinti

Rugsėjo 23-ąją, Lietuvos žydų genocido aukų atminties dieną, Simno gimnazijos šauliai, mokinių tarybos nariai bei mokytojos Danutė Gudaitienė ir Vineta Dzeikauskienė dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“, kurios esmė – aplankyti masines žydų žūties vietas, pereinant pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės.

Gimnazistai, lydimi mokytojų, pėsčiomis nuėjo į Pošnelės miške esančius žydų kapus. Žydų kultūroje išlikusi senus laikus menanti tradicija: einant į kapines arba artimųjų žūties vietas, kaip atminties ženklą neštis po akmenėlį. Prisimindami šią tradiciją, mokiniai pririnko lauko akmenėlių ir kartu su dailės mokytoja Daina Kundrotiene ant jų jidiš kalba užrašė Simno vietovėje gyvenusių ir čia nužudytų žydų vardus. Šalia paminklo moksleiviai uždegė žvakes, padėjo akmenėlius su vardais – jie primins, jog nužudytieji buvo ne „paprasti skaičiai“, bet konkretūs žmonės su asmeninėmis istorijomis. Bibliotekininkė Lina Daniulevičienė inicijavo žydų, kurie buvo nužudyti Holokausto metu, vardų skaitymą.

Kasmet lankydami Pošnelės miške esančius kapus, vis aiškiau suvokiame, kokią tragediją išgyveno žydų tauta, kodėl taip svarbu, kad ji nepasikartotų: kaip sakė popiežius Pranciškus: „Niekada dar kartą, Dieve. Niekada dar kartą…“

Simno gimnazijos informacija