Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Dauguose paminėtas Juozo Tumo-Vaižganto jubiliejus

Spausdinti

2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Ta proga Daugų filiale vyko popietė „Ar gyvenimas keičia žmogų“. Pirmoje popietės dalyje, kuri vyko rugpjūčio pabaigoje, diskutavome apie perskaitytus Vaižganto kūrinius, palyginome su dabartinės kartos rašytojų knygomis ir aiškinomės, ką mums reiškia šio autoriaus knygos.

Dauguma skaitytojų yra gerai susipažinę su šio iškilaus autoriaus kūryba, bet turbūt ne visi žino, jog Vaižgantas pirmasis lietuvių literatūroje aprašė meilės scenas savo kūriniuose „Dėdės ir dėdienės“ bei „Nebylys“. Dabar lietuvių rašytojų knygose meilės scenos aprašomos beveik visose knygose, tačiau tais laikais tai buvo drąsus rašytojo iššūkis konservatyvioms to meto moralės normoms.

Skaitydami gauname nuostabią dovaną – kitų žmonių išmintį. Knygos gali pakeisti gyvenimą, suteikti laimę. Juk kuo įvairesnė literatūra, tuo daugiau žmonių ji paliečia. Visi popietės dalyviai sutiko su ta mintimi, kad „gyvenimas tikrai keičia žmogų“.

Antroji renginio dalis vyko rugsėjo 20 d. Šią dieną minime rašytojo 150-ąsias gimimo metines. Ta proga buvo pristatyta paroda „Juozo Tumo-Vaižganto gyvenimas ir kūryba“. Drauge nagrinėjome rašytojo biografiją, kalbėjome apie įvairiapusę jo kūrybinę veiklą. Prisiminėme, jog Vaižgantas buvo kunigas, rašęs grožinius tekstus ir publicistiką. Viso yra išleisti 24 jo raštų tomai, kuriuose yra ir garsiausi jo veikalai: „Dėdės ir dėdienės“, „Nebylys“, „Pragiedruliai“.

Vaižgantas – pats neramiausias ir populiariausias prieškario laikų aukštaitis Kaune ir visoje Lietuvoje. Savo testamente Vaižgantas rašė: „Lietuvą ir lietuvius mylėjau, bet sentimentus jiems jau iškalbėjau savo raštuose – prašau pasiskaityti ir bus vis tiek, ar aš tebesu, ar nebesu“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Valė Remeikienė