Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Šeštajame „Bibliotekos metai“ numeryje prisiminsime poetę Onę Baliukonę, pašėlsime su raganomis iš Ąžuolinių ir pagerbsime Simno žydų atminimą

Spausdinti

Rugsėjo 12 d. pasirodė laukiamiausio bei mėgstamiausio rajono bibliotekos direktoriaus leidinio – informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ šeštasis numeris. Nors leidinio pasirodymas buvo planuotas rugpjūčio pabaigai, tačiau renginių gausa ( o jų čia net pusšimtis!) biuletenio pasirodymą pastūmėjo keliomis savaitėmis į priekį. Kaip jau įprasta šešių puslapių leidinyje skaitytojai ras trumpą svarbiausių bei reikšmingiausių 2019 m. pirmojo pusmečio rajono bibliotekose vykusių kultūrinių renginių bei įvykių apžvalgą.

Primename, jog šio informacinio leidinio tikslas – supažindinti vietos bendruomenes bei rajono valdžios atstovus su reikšmingiausiais bibliotekos 2019 m. pirmojo pusmečio kultūriniais įvykiais bei pasidžiaugti kartu su visais bendrai nuveiktu darbu.

Kai kurie biuletenyje patalpinti renginiai vyko ne bibliotekose, bet gimnazijose, vietos bendruomenėse, gamtoje, prie archeologinių, gamtos ar istorinių paminklų, tačiau nepaisant visko, juos visus vienijo vienas bendras bruožas: juos organizavę, inicijavę ar prie jų rengimo prisidėję rajono bibliotekų darbuotojai, kurie jau seniai yra tapę neatskiriama rajono kultūrinio gyvenimo dalimi, be kurių geranoriškos pagalbos neįsivaizduojamas joks svarbesnis rajono kultūros renginys.

Pirmame biuletenio puslapyje rašoma apie kovo 21-ąją – Pasaulinę poezijos dieną – Kančėnų kaimo bendruomenės namuose vykusį susitikimą su filologe Onute Bradūniene, besigilinančia į trijų Dzūkijos krašto poetų Onės Baliukonės, Antano Kalanavičiaus, Stasio Stacevičiaus gyvenimą ir kūrybą. Į Kančėnus viešnia atvyko, turėdama tikslą – surinkti būsimai savo knygai kuo daugiau informacijos apie žymiąją mūsų kraštietę poetę Onę Baliukonę. Apie tai skaitykite Kančėnų bibliotekininkės Ritos Mikuckienės straipsnyje „Ilgoji… ilgesingoji prisiminimų popietė apie Onę Baliukonę Kančėnuose“.

Antrame, trečiame ir penktame biuletenio puslapiuose rasite trumpą 48 svarbiausių bibliotekos 2019 m. pirmojo pusmečio kultūrinių įvykių bei renginių apžvalgą, kuri yra pateikiama su internetinėmis straipsnių nuorodomis. Tad norintys plačiau susipažinti su vienoje ar kitoje rajono bibliotekoje vykusiais renginiais, gali tai nesunkiai padaryti įkėlę atitinkamą nuorodą į kompiuterio informacinės paieškos lauką.

Ketvirtajame biuletenio puslapyje karaliauja simpatiškos raganos iš Ąžuolinių, kurias jau gerą dvidešimtmetį kolekcionuoja „linksmų plaučių“ bibliotekininkė iš Ąžuolinių Vida Rutkauskienė, apie kurios įspūdingą raganų kolekciją LNK televizija yra parengusi išsamų reportažą. O kol televizijos reportažas dar neišvydo dienos šviesos, apie mūsų kolegę Vidą bei jos raganas skaitykite smagiame straipsnyje „Bibliotekininkei iš Ąžuolinių gyvenimą praskaidrina raganų kolekcija“.

Paskutiniame šeštame biuletenio puslapyje pasakojama apie birželio pabaigoje Simne vykusį ketvirtąjį renginį iš ciklo „Atmintis gyva“, kurį organizavo Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Simno filialas. Ta proga ant Simno sinagogos pastato buvo atidengta memorialinė lenta, skirta įamžinti šiame pastate veikusį dvasinį ir kultūrinį šio miesto žydų bendruomenės centrą. Renginyje dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja, dizaineris Balys Gudas, gausiai susirinkę simniškiai ir svečiai. Daugiau apie tai skaitykite Simno bibliotekininkės Linos Daniulevičienės straipsnyje „Jie buvo mūsų kaimynai žydai“.

Informacinis biuletenis išleistas ribotu 40 egz. tiražu ir bus platinamas rajono bibliotekose. 2020 m. vasario pabaigoje pasirodys septintasis informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeris, kuriame skaitytojai taipogi ras trumpą svarbiausių bei reikšmingiausių 2019 m. antrojo pusmečio rajono bibliotekose vykusių kultūrinių renginių ir įvykių apžvalgą, apsilankys Mindaugo karūnavimo – Valstybės dienos minėjime Dauguose, su rajono bibliotekininkais keliaus po Lietuvą bei drauge su skaitytojais pasidžiaugs respublikiniame „Skaitymo iššūkyje“ iškovota pirmąja vieta.

Arnoldas Šatrauskas