Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Punios bendruomenės išvyka į Žemaitiją

Spausdinti

Punios kaimo bendruomenė kiekvienais metais organizuoja temines pažintines išvykas po Lietuvą. Pernai aplankėme Suvalkijos kraštą, o šiemet pasirinkome Žemaitiją, nes 2019 metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Žemaitijos metais. Išvykos tema – Žemaitijos dvarų kultūra.

Pirmasis sustojimas – Rietave. Rietavą išgarsino kunigaikščiai Oginskiai. Čia savo dvare gyveno garsusis Mykolas Kleopas Oginskis, polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“ autorius, kunigaikštis Irenėjas Oginskis – Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios fundatorius, atnaujinęs dvarą, kuriame pirmą kartą Lietuvoje buvo įvesta elektra ir telefono linija, taip pat įkurta muzikos mokykla, našlaičių prieglauda, ligoninė. Dvaro būta didelio ir prabangaus – su dideliu parku, oranžerija, tvenkiniais, deja, jis buvo suniokotas per Pirmąjį pasaulinį karą, vėliau visai nugriautas.

Toliau vykome į Plungės Oginskių giminės dvaro rūmus. Mykolas Oginskis čia buvo įsteigęs dvaro orkestro mokyklą, kurioje mokėsi ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Šiuo metu nepaprasto grožio rūmuose veikia Žemaičių dailės muziejus. Apžiūrėję ekspozicijas, pasivaikščiojome ir pasigėrėjom nuostabiu parku.

Iš Plungės keliavome į Platelius, kur amatų centre degustavome žemaitiškus patiekalus. Paskutinis kelionės objektas – Renavo dvaras Mažeikių rajone. Prancūzų kilmės dvaro savininkas Renė ir jo palikuonys buvo labai išsilavinę, turėjo sukaupę didžiulę biblioteką, kviesdavosi į dvarą žymiausius menininkus, puoselėjo ne tik pastatus, bet ir didžiulį parką, veisė sodą. Parke šiuo metu auga keli gamtos paminklai: storiausia Lietuvos eglė ir pasvirusi liepa, iš kurios kamieno išaugę dar 6 liepos.

Kelionės metu aplankėme tik nedidelę dalį žemaičių kultūrinio paveldo objektų, tačiau viskas, ką pamatėme ir išgirdome, paliko didžiulį įspūdį. Gera buvo įsitikinti, kad iš užmaršties ir sunykimo prikeliama didžiulė kultūrinė Lietuvos vertybė – dvarai.

Punios VO „Punios ainiai“ pirmininkė
Laimutė Žūsinienė