Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Kur slenksčio gyvo akmenio gulėta…“, arba Kaip įamžinti poetės Onės Baliukonės atminimą?

Spausdinti

Ne kiekvienam Lietuvos kaimui tenka išskirtinė duotybė arba likimo dovana – tapti žymaus, neeilinio kūrėjo gimtine. Kančėnai – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės, poetės, eseistės Onės Baliukonės (1948-2007) gimtasis kaimas. Čia, pakelėje prie pagrindinio kelio, vis dar ošia Onės obelų sodas. Šiandien jis ištikimai globojamas „angelų, kamanių, bičių…“ 1 ir kitų būtybių iš poetės eilėraščių eilučių. Bet  taip laukia ir mūsų rankų bei širdžių prisilietimo!

2015 m. Alytaus rajono tarybos sprendimu buvo suformuotas ir Kančėnų kaimo bendruomenės reikmėms perduotas visuomeninės paskirties žemės sklypas. Bendruomenės ir bibliotekos iniciatyva planuojama sutvarkyti jame esančią poetės sodybvietę ir savitai įamžinti šalies mastu pripažintos menininkės atminimą. Šeteniai turi savo Česlovą Milošą, Važatkiemis – Justiną Marcinkevičių, Subartonys – Vincą Krėvę. Mes norime turėti savo Onę Baliukonę. Dėl visų. Padėkite mums!

Kviečiame pasidalinti savo kūrybiniais sumanymais, idėjomis, pastebėjimais… Ypatingai laukiame tų, kurie pažinojo poetę, jos aplinką, turėjo ar turi su ja sąsajų. Kviečiame ir tuos, kurie tiesiog domisi Onės Baliukonės kūryba ir jiems yra svarbus šios talentingos poetės atminimo įamžinimas. Kontaktiniai telefonai pasiteiravimui visais klausimais: +370 698 40768; +370 315 40660 El. paštas: rita.mikuckiene@vipt.lt.

Norintiems prisidėti finansiškai yra atidaryta speciali banko sąskaita Luminor banke, administruojama Kančėnų kaimo bendruomenės „Dėmesio centras“. Sąskaitos Nr. LT594010051004887940.

ŠOKTI VIRŠ LIEPTO PER PRARAJĄ 2, atkartojant Onę, visiems mums bus nereali patirtis! Yra regimybė, kad tik pas mus apsigyvens Violetinė katė 3 ar girdėsis Vario žiedų skambesys 4 …atitariant Vytautui Kernagiui.

Kviečiame visus, keliaujančius pagrindiniu keliu „Daugai-Dusmenys“, sustoti atsikvėpti, „kur slenksčio gyvo akmenio gulėta…“ 5 (Lanko g. 1, Kančėnai). Ateityje akmenų gal rasis daugiau… Ir vadinsis ši išskirtinė vieta Kančėnuose ir Lietuvoje – Akmuva.6

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kančėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Rita Mikuckienė

1 – Onės Baliukonės eilėraštis „Tėviškės mišios“ (vėliau pervadintas į „Ilgesio mišios“).

2 – „Šokėja virš liepto per prarają“ – Viktorijos Daujotytės knyga apie Onę Baliukonę.

3 – Onės Baliukonės knyga „Ant sapnų tilto“, p. 217, 247.

4 – Vytauto Kernagio atliekama daina „Laumės vaikas“ Onės Baliukonės žodžiais.

5 – Onės Baliukonės eilėraštis „Ties tėviške“.

6 – Onės Baliukonės eilėraščių rinktinės pavadinimas. Žodžio „akmuo“ tarmybė.