Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Susitikimas su Poezija – visada netikėtų atradimų akimirkos

Spausdinti

Kasmet gegužę Lietuvoje papuošia iškiliausias literatūrinis renginys – tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“. Poezijos skaitymai, kuriuos organizuojant Alytuje kasmet prisijungia Antano Jonyno memorialinis muziejus, šiemet džiugino ir Butrimonių gimnazijos bendruomenę.

Gegužės 22 dieną gimnazijoje svečiavosi literatūros kritikė Janina Riškutė, poetas, kultūros kritikas, 2007 m. „Poezijos pavasario” ir 2012 m. Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas Vytautas Rubavičius, poetai Simonas Bernotas ir Aivaras Veiknys, poetas, vertėjas, fotografas, literatūros svetainės „tekstai.lt” įkūrėjas Benediktas Januševičius, kino ir teatro aktorė Jūratė Vilūnaitė. „Poezijos pavasario 2019” poezijos skaitymų dalyvius pristačiusi Alytaus kraštotyros muziejaus edukacijos-informacijos skyriaus vedėja Irma Žvinakienė pasidžiaugė gražiomis susitikimo su poezijos žodžiu akimirkomis.

Susitikime dalyvavę gimnazijos mokiniai ir mokytojai galėjo pajusti šviesią poezijos dvasią, pasigrožėti žodžio žaismu ir magija. Literatūros kritikė J. Riškutė paprastai, bet poetiškai kalbėjo apie kūrėją ir kūrybą, poetai skaitė savo eilėraščius. Filosofinės gelmės renginiui suteikė aktorės J. Vilūnaitės skaitomos XX a. egzistencinės pasaulėjautos lietuvių poeto Vytauto Mačernio eilės. Nepaprastai įtaigiai suskambėjo poeto V. Rubavičiaus žodžiai: „ Būti lietuviu galiu tik su savo gimtąja kalba.” Itin stebino ir puikiai nuteikė poeto neoavangardisto, vaizdažodinės poezijos meistro, poezijos eksperimentatoriaus B. Januševičiaus žaismingas komunikavimas su auditorija per eilėraščio kalbą, kur itin ryški poetinio žodžio laisvė, kerintis žaižaravimas ir viražai.

Susitikimui baigiantis, poetai padovanojo du almanachus „Poezijos pavasaris 2019” su savo autografais.

Toks susitikimas su poezija praskaidrino kasdienybės erdvę, suteikė galimybę klausytojams augti kartu su poetiniu žodžiu, atrasti kitokių gyvenimo spalvų, praplėsti kultūrinio suvokimo ribas.

 Butrimonių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja
Renata Balčiūnienė