Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kelionėje į pasakų pasaulį vaikus lydėjo jų mylimi žaisliukai

Spausdinti

Visi vaikai mėgsta pasakas. Didesni jas išdidžiai skaito patys, o mažieji linkę jų labiau klausytis. Ir kaip nemėgti tų pasakų. Juk pasakos – tai vartai į magišką fantazijų pasaulį, kuriame gėris visuomet nugali blogį, dora triumfuoja prieš niekšybę, o tiesa ant menčių guldo melą. Tik pasakose narsūs riteriai stoja į nelygią kovą su ugnimi besispjaudančiu drakonu, kad tik išgelbėtų geltonplaukę princesę, pikto burtininko įkalintą pilies bokšte. Tik pasakose naivus valstietis yra sumanesnis už pasipūtusį poną, o karalius dorai ir teisingai valdo savo šalį. Ir tik pasakose meduoliniais krantais teka upės balto pieno, už kurį nereikia susimokėti.

Specialistai jau seniai įrodė pasakų svarbą visapusiškam vaikų vystymuisi. Niekas nepaneigs, jog pasakos ugdo vaikų kūrybiškumą, skatina smalsumą, lavina vaizduotę, turtina žodyną, lengvina bendravimą. Tačiau norint vaikus sudominti pasakomis, nepakanka vien tik pasyvaus jų klausymo ar agitavimo jas patiems skaityti. Reikia ir pačius vaikus įtraukti į kūrybinį procesą. O kaip tai padaryti? „Lai patys vaikai kuria pasakas!“ Būtent taip ir nusprendė Alytaus lopšelio-darželio „Vyturėlis“ pedagogai, sukvietę savo kolegas iš visos respublikos prisijungti prie jų sumanyto projekto „Mano mylimo žaisliuko pasaka…“ O kad vaikams nebūtų baisu vieniems leistis į kūrybinę kelionę, juos nusprendė lydėti bei kebliose situacijose padėti jų mylimi žaisliukai.

Taigi kelionės pradžioje vaikų mylimi žaisliukai keliavo pas vaikučius į namus ir vaikučių lūpomis pasakojo, ką gi ten jie įdomaus matė ar patyrė. O kad pasakojimas būtų įdomesnis, turiningesnis bei spalvingesnis, vaikai savo knygutes apie keliaujantį mylimą žaisliuką papuošė smagiais piešinėliais bei nuotraukomis. Taip gimė parodėlė „Mano mylimo žaisliuko pasaka…“, šiuo metu eksponuojama rajono viešojoje bibliotekoje.

Joje galima rasti „Meškiuko Miliaus keliones“, kurias sukūrė Marijampolės vaikų lopšelio-darželio „Rasa“ „Paukščiukų“ grupės ugdytiniai, apsilankyti „Kiškutės Doros gimtadienyje“, į kurį jus pakvies Alytaus l/d „Pušynėlis“ „Drugelių“ grupės vaikučiai. Taip pat su mažaisiais Šiaulių l/d „Ąžuoliukas“ „Naminukų“ grupės keliautojais galėsite leistis į vaizdingai aprašytas „Naminuko – Mažojo nykštuko keliones“. Na, o jeigu neįsivaizduojate pasakų be princesių, būtinai paskaitykite Kauno l/d „Girinukas“ „Skruzdėliukų“ grupės sukurtą pasakaitę „Dvi princesės“.

Neliks nuskriausti ir gyvūnų mylėtojai. Jiems vaikučiai parengė net dvi pasakas. Alytaus l/d „Du gaideliai“ „Ežiukų“ grupės auklėtinė Luka-Kamilija Pangonytė sukūrė pasaką apie ežiuką „Op ir Pa“, o to paties lopšelio-darželio „Nykštukų“ grupės vaikučiai parašė nuotaikingą istoriją apie asiliuko Yga ir žąsiuko Ga nuotykius „Nykštukų“ grupėje. Kokie tie nuotykiai, sužinosite atėję į Alytaus rajono savivaldybės viešąją biblioteką (Naujoji g. 48) ir susipažinę su paroda „Mano mylimo žaisliuko pasaka…“, kuri bibliotekoje veiks iki balandžio 23 dienos.

Arnoldas Šatrauskas