Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Melagis melavo per tiltą važiavo“

Spausdinti

Išdaigų ir juoko diena nuo seno yra minima ir Lietuvoje. Seniau „melagio, arba šido, diena“ buvo siejama su kiekvieno žmogaus sėkmės tiems metams būrimu. Manyta, kad „jeigu tą dieną nieko neapgausi, tau bus nelaimingi metai“. Užtat tądien visi verčiasi per galvas stengdamiesi sugalvoti kuo įtikinamesnį melą ir taip šmaikščiai apgauti savo draugą ar giminaitį. Balandžio 1-ąją galima meluoti kiek tik leidžia laki fantazija ir nesulaukti jokių priekaištų. Be to, tai užtikrina sėkmę visiems ateinantiems metams.

Balandžio 1d. Miroslavo bibliotekoje būriavosi mokinukai linksmai nusiteikę melagių dieną skirti juokams ir linksmybėms. Bet melagių diena bibliotekoje juos pačius apgavo. Vyresnioji bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė pakvietė prie knygų parodos, kurioje puikavosi žinomiausių pasakų herojai. Tokia linksmai nuteikiančia pradžia buvo prisimintas Hanso Kristijano Anderseno gimtadienis jo gyvenimas ir kūryba.

Su humoru ir begale fantazijos jis iš pradžių kūrė vaikams; vėliau savo pasakojimą praturtino subtilia ironija bei gyvenimo išmintimi, todėl jo kūrinius vis labiau ėmė vertinti ir suaugusieji. Jo kūriniuose juntama stipri romantikos įtaka. Ryškiausi pavyzdžiai: „Karalaitė ant žirnio“, „Sniego Karalienė“, „Bjaurusis ančiukas“ bei „Naujieji karaliaus drabužiai“.

Vaikai prisiminė parašytas knygeles, žinomiausius personažus ir su knyga pasiruošė sutikti „Tarptautinę vaikų knygos dieną“. 2 klasės mokinukai su auklėtoja Angele Narkūniene ne tik apie knygas kalbėjosi , bet ir aktyviai dalyvavo bibliotekininkės paruoštose literatūrinėse-žaidimų užduotyse. Bibliotekoje vaikai įsitikino, kad knygos padeda neskubėti, knygos moko pastebėti, knygos kviečia, netgi verčia pasėdėti. Vaikų knygos dienos proga visi trumpai prisiminė praeitų metų vaikų kategorijoje išrinktas knygas.

Atsisveikinant bibliotekininkė įteikė apdovanojimo sertifikatus, palinkėjo visiems skaityti ir pastebėjo, kad skaitantis visada bus įdomesnis už neskaitantį.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresnioji bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė