Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Nešė žodį, nešė viltį“

Spausdinti

Kovo 16-ąją švenčiama Knygnešio diena. Kodėl būtent ši diena skirta knygnešiams pagerbti? Šią dieną gimė Jurgis Bielinis, Šiaurės Lietuvos knygnešys, daug prisidėjęs, kad būtų išsaugota lietuvių kalba, spaudos draudimo metais iš Prūsų žemių nešęs lietuvišką žodį į Lietuvą. Jis sakė: „Nebijoti sakyti tiesą ir nešti šviesą, kad Lietuvoj nebūtų tamsu”. Tad ši diena skirta paminėti tuos drąsius žmones, kurie nepaisydami pavojų, į Lietuvą gabeno uždraustą lietuvišką spaudą.

Kumečių bibliotekoje Knygnešio dienai paminėti buvo pristatyta knygų ir spaudinių paroda „ Nešė žodį, nešė viltį“. Bibliotekos Facebook paskyroje paskelbtas mini konkursas apie mūsų kraštietį, knygnešį Kazimierą Stasiukyną. Jo nugalėtoja tapo alytiškė Gitana Račkauskaitė. Nugalėtojai padovanota Rūtos Šepetys knyga ,,Tarp pilkų debesų“.

Su mažais skaitytojais ir Kumečių dienos centro vaikučiais, darbuotojomis, nuvykome prie paminklo Kaziui Stasiukynui Peršėkininkų kaime. Jo atminimui uždegėme žvakeles ir padėjome trispalvių paukštelių. Visi kartu supratome, koks sunkus ir nelengvas buvo lietuviško žodžio kelias ir kokį ypatingą vaidmenį Lietuvos istorijoje atliko knygnešiai.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kumečių filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Pocevičienė