Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Vankiškių bibliotekos skaitytojai domėjosi „Ebru“ menu

Spausdinti

Biblioteka – tai ne tik knygų pasaulis, tai ir laisvalaikio praleidimo centras, kuris suburia įvairaus amžiaus lankytojus. Vasario 6 d. Vankiškių bibliotekos skaitytojai turėjo galimybę mėgautis parafino galiomis, pasinerti į paslaptingąjį tapybos ant vandens (Ebru) pasaulį, diskutuoti sveikatos išsaugojimo klausimais.

Tokią galimybę suteikė Alytaus rajono savivaldybės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė ir (Ebru) meno pradininkė Lietuvoje Irena Treinavičienė.

Atvėsus orams, rankų oda išsausėja, suskilinėja, tad natūralu, jog Dalia Kitavičienė skatino prisiminti parafino terapiją. Ši procedūra drėkina ir detoksikuoja, gerina kraujotaką, medžiagų apykaitą, taip pat skatina odą atsinaujinti. Parafino terapija taip pat padeda pašalinti įtampą ir nerimą.

Žmogui reikia ne tik terapijos, vidinių konfliktų analizės, bet kartais reikia ir tiesiog džiuginančios veiklos. Kas yra tapyba ant vandens (ebru)? Tapyba ant vandens kildinama iš Senovės Kinijos, kur ji buvo laikoma slaptu žynių mokslu, vėliau išplito po visą pasaulį, įgavo skirtingus pavadinimus (Ebre – „pelėsinis popierius“ senovės Kinijoje, Abru – „Vandens veidas“ Centrinėje Azijoje bei dar daug kitų).Na, o svarbiausia, kad tapyba ant vandens (ebru) stebina, džiugina ir su ja sunku gauti blogą rezultatą, tad nebūtina turėti polinkio į meną ar mokėti piešti.

Ebru menas – tapymas ant vandens – gyvuoja daugiau nei 500 metų. Tai tapymo procesas, kurio metu piešinys specialiais dažais kuriamas ant jūros dumbliais sutirštinto vandens, po to jis perkeliamas ant popieriaus. Vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, sukuriamas vaizdas, vėliau ant piešinio dedamas popierius, kuriame lieka autoriaus darbas. Piešimo ant vandens dirbinius Vankiškių bibliotekos skaitytojai eksponuoja bibliotekoje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Vankiškių filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalė Kočiūnė