Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Gerbkim duoną – gyvybę žmonių

Spausdinti

Duona – vienas seniausių žmonių valgių. Norėdamos pažymėti duonos arba Šv. Agotos dieną, Daugų bibliotekos darbuotojos Lina ir Valė pakvietė garsią šeimininkę, edukacinių renginių vedėją Zofiją Stanionytę papasakoti apie duonos kelią iki stalo. Juk duonai skirta daug gražių žodžių, eilėraščių. Mūsų protėviai turėjo įvairių tikėjimų, apeigų. Sunkiai dirbo, kad stalą galėtų papuošti naminės duonos kepalu.

Zofija vaikams ir mokytojoms pasakojo apie tešlos ruošimą, duonos kepimą, laikymą ir raikymą, priminė, kodėl žmonės šventina duoną ir nuo ko gelbsti Šv. Agotos duona. Visa tai turėjo net savotiškas apeigas, tikėjimus. Prisiminė mamą ir gardžios ką tik iškeptos duonos kvapo, kai sklidinoje kaimo pirkioje ataidėdavo jos ištarti žodžiai: „Nė vienas nemirs badu, jei ant stalo bus duonos“.

Paėmusi į rankas praaušusį kryžiumi paženklintą kepalą, pirma jį pabučiuodavo, tada riekdavo po riekę ją apstojusiems vaikams. O gardumas neišpasakytas, ypač jeigu užtepdavai naminio sviesto ar medaus. Senolių išmintis byloja: mūsų duona kasdieninė, duona būtina žmogui kaip oras ir vanduo, duona šventa… Tokia buvo pagarba duonai.

Popietės pabaigoje vaikai minė mįsles, vaišinosi Agotos duona su lašinukais, kuri jiems ypač patiko.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Valė Remeikienė