Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Akcija „Metų knygos rinkimai” Dauguose

Spausdinti

Akcija „Metų knygos rinkimai” tapo svarbiu tradiciniu Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Daugų filialo renginiu. Akcijos tikslas – skatinti skaitytojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti skaitymo prestižą, o akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius. Mūsų biblioteka dalyvauja Metų knygos rinkimuose vaikų kategorijoje.

Gruodžio mėnesį bibliotekoje vykusioje popietėje buvo pristatytos ir aptartos visos akcijoje dalyvaujančios knygos. Atsivertę Daivos Čepauskaitės knygą „Baisiai gražūs eilėraščiai” pajautėme, kaip kutena ropojanti skruzdėlė, kaip darosi žvarbu nuo šalia pritūpusio rūko ar į rankovę įlindusio vėjo, kaip eilėraščiuose viskas pasakiškai tikra ir baisiai gražu.

Marius Marcinkevičius ir dailininkė Aušra Kiudulaitė knygoje „Draugystė ant straublio galo” papasakojo apie dramblio ir mažos pelytės didelę draugystę. Violeta Palčinskaitė ir dailininkė Irena Daukšaitė knygoje „Eilėraščiai iš namų” kalba širdies balsu, todėl vaikams tai savos, suprantamos temos ir išgyvenimai. Neringa Vaitkutė ir dailininkė Monika Mitkutė knygoje „Klampynių kronikos” meistriškai supynė šiuolaikinį ir mistinį pasaulį, kuris vaikus įtraukė į magiškų nuotykių pasaulį ir skaitymo malonumą.

Rašytoja Jurga Vilė, dailininkė Lina Itagaki komiksų knygoje „Sibiro haiku” atskleidžia skaudžias šeimos istorijas: vaikai sužinojo apie Sibiro realybę ir baisumus iš bendraamžio Algiuko lūpų. Knygą skaičiusieji prisipažino, kad skaitydami tarsi ragavo cukrinių runkelių ir putino uogienės, stebėjosi fantastiškos buizos skoniu. Sužinojo, koks alkio skonis, kokia „gurgiančio pilvo lopšinių“ melodija. Popietės metu vaikai paskatinti skaityti knygas, jas aptarti, nupiešti piešinius, išrinkti pačią geriausią knygą ir už ją balsuoti.

Akcija neapsiriboja viena diena, vienu renginiu. Skaitymo skatinimas bibliotekoje vyksta visos akcijos metu. Sausio mėnesį biblioteka organizavo garsinio skaitymo popietes, netradicines pamokas, kuriose pradinių klasių mokinius plačiau supažindinome su Metų knygos rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis. Taip pat skaitėme ištraukas iš knygų, diskutavome. Pristatydami knygas raginome vaikus dalyvauti akcijoje, supažindinome kaip vyks balsavimas, skatinome juos balsuoti.

Galima pasidžiaugti, kad knygos patiko vaikams, jie įdėmiai klausėsi, aptarinėjo, piešė perskaitytų knygų herojus, diskutavo, kas yra draugystė ir kiti geri dalykai, kas yra svarbu kiekvienam jaunam žmogui. Taip pat žaidėme Džeraldo ir Patricijos žaidimą, gaminome vokus, lankstėme laiškus-armonikėles, rašėme atsiliepimus apie perskaitytas knygas, mokėmės skaityti iliustracijas, diskutavome, ar lengviau skaityti eilėraščius, ar prozą?

Mokiniai pripažino, kad iliustracijas buvo sunkiau skaityti nei tekstą, tačiau buvo labai įdomu. Paveikslėliai ne tik papildo tekstą, bet ir atveria naujas istorijas, kurias pastebėti gali tik labai atidus skaitytojas. Smagu, kad yra kūrinių, kurie moko nuoširdumo, atidumo, įžvalgumo ir skatina draugauti.

Džiugu regėti ir jausti, kaip vaikų pasauliai prisiliečia prie didžiausios vertybės – knygos.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Jakimavičienė