Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Ar mes mylim šaltą žiemą?

Spausdinti

Šiuolaikinių spalvingų knygų gausybėje sunku pastebėti senesnes knygeles, kurios neprilygsta dabartinėms savo „apdarais“, bet tikrai nenusileidžia savo turiniu. Todėl, bent jau sulaukus kokio primiršto rašytojo garbingo jubiliejaus, stengiuosi nors šiek tiek su juo supažindinti mažuosius skaitytojus.

Vincas Giedra – vienas iš jų. Šiemet, sausio 13 d. jam būtų sukakę 90 metų. Jo kūrybos kraityje virš 20 knygų: daugiausia eilėraščių vaikams ir suaugusiems, pora romanų, apsakymų ir pasakų vaikams.

Sausio 18 d. į garsinius skaitymus bibliotekoje atėjo Punios pagrindinio ugdymo skyriaus 1-4 klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai, lydimi mokytojų Astos Šarkelienės ir Daivos Bartkevičienės. Trumpai susipažinę su rašytojo kūryba, jie klausėsi Vinco Giedros eilėraščių ciklo „Ar mes mylim šaltą žiemą“ iš knygelės „Saulės lašeliai“ (beje, vienintelės esančios bibliotekoje), išleistos prieš 40 metų.

Ji prasideda štai tokiu ORO BIURO skelbimu:

– Dėmesio, dėmesio,
dėmesio! –
Sulaukėme
sausio mėnesio!
Snaiges berdama,
pusnis versdama,
atėjo į žemę baltoji žiema.

ORO BIURAS, sulaukęs kai kurių piliečių nusiskundimų, išsiuntinėjo anketą, kad visi galėtų pareikšti savo nuomonę „ką reikia daryti: ar žiemą palikt, ar į Šiaurę išvyti?“ Tad visi vaikai (kurie jau moka rašyti) turėjo užpildyti anketą, o po to jau klausėmės, ką gi apie žiemą galvoja laiškininkas Petras, jo sūnus Petrelis, slidininkas Pašliūža, Vilkas – plėšikas pilkas ir daug kitų veikėjų.

Rezultatų suvestinė aiškiai bylojo žiemos naudai: 26 – už, 4 – prieš. Dauguma džiaugiasi galimybe lipdyti besmegenį ar sniego tvirtovę, skrieti nuo kalniuko su rogutėmis, o juk ir Kalėdos žiemą būna! Tik laiškininkas Petras, Vilkas, Baravykas ir… Ugnė norėjo žiemą išvyti. Pirmus tris puikiai suprantam, na o Ugnei žiema lyg ir patinka, bet ji vis tiek labai laukia vasaros, nes tada jos gimtadienis.

O kaip gi renginys ir V. Giedros eilėraščiai? „Patiko!“ – atsakė visi vaikai, o pirmokas Ąžuolas net knygutę į namus pasiėmė.

Na o aš noriu padėkoti Punios kaimo bendruomenei VO „Punios ainiai“, kad leidžia naudotis multimedijos projektoriumi, tad visa tai, apie ką kalbėjom, galėjom stebėti ir ekrane – juk šiuolaikiniai vaikai auga apsupti technologijų ir vien tik knygelės skaitymas jiems greitai pabosta.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė