Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pasirodė ketvirtasis jubiliejinis informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeris

Spausdinti

2018 m. Lietuva minėjo dvi iškilias jubiliejines datas: Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį ir Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 30-metį. Abi Lietuvai reikšmingos datos buvo plačiai paminėtos visoje šalyje, tad nenuostabu, jog ta proga ir rajono bibliotekose vyko didesni-mažesni renginiai, kurių keletą rasite sausio mėnesio pradžioje pasirodžiusiame specialiame jubiliejiniame informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeryje. Natūralu, jog visų bibliotekose vykusių renginių nebuvo įmanoma sutalpinti į įprastus keturis puslapius, tad žymiai storesniame šešių puslapių leidinyje skaitytojai ras pačius svarbiausius ir įdomiausius praėjusių metų jubiliejinius renginius.

Priminsiu, jog kai kurie biuletenyje patalpinti jubiliejiniai renginiai vyko ne bibliotekose, bet gimnazijose, vietos bendruomenėse, tačiau nepaisant visko, juos visus vienijo vienas bendras bruožas: juos organizavę, inicijavę ar prie jų rengimo prisidėję rajono bibliotekų darbuotojai, kurie jau seniai yra tapę neatskiriama rajono kultūrinio gyvenimo dalimi, be kurių geranoriškos pagalbos neįsivaizduojamas joks svarbesnis rajono kultūros renginys.

Pirmame biuletenio puslapyje rašoma apie vasario pradžioje Nemunaičio bibliotekoje vykusią šventinę popietę, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, kurioje buvo kalbama apie sudėtingą Lietuvos šimtmečio istorinį kelią, labiausiai nusipelniusius Lietuvos žmones bei Nemunaičio krašto savanorius.

Antrasis puslapis skirtas liepos pabaigoje Kančėnų kaime vykusiam šventiniam renginiui „Vienybė težydi“, kuris taipogi buvo skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti. Tuomet į bendruomenės stadioną rinkosi ne tik vietiniai gyventojai, bet ir iš toliau atvykę žmonės, kurie drauge paminėjo ne tik Lietuvai iškilią  datą, bet ir Kančėnų kaimo bendruomenės 15-os metų sukaktį. Renginio metu buvo apdovanoti ir geriausi bibliotekos skaitytojai, o šventę vainikavo Daumantų muzikantų koncertas.

Trečiajame puslapyje patalpinti trys straipsneliai apie jubiliejinius renginius bei akcijas, vykusias Parėčėnuose, Verebiejuose bei Ūdrijoje. Vasario 16 d. Parėčėnų biblioteka ir bendruomenė minėjo atkurtos Lietuvos valstybės 100-metį, tad ta proga bendruomenės namuose vyko renginys „Vasario 16-oji – mūsų laisvės simbolis“, kuriame buvo prisiminti svarbiausieji Lietuvos istoriniai įvykiai, Lietuvą valdę prezidentai, Nepriklausomybės Akto pasirašymo peripetijos.

Apie Lietuvos istoriją ir nepriklausomybės svarbą šiandienai Verebiejuose kalbėjo ir rašytoja, menininkė Anelė Zurlienė. Renginio metu buvo pristatyta Anelės Zurlienės audinių parodą, kurią menininkė skyrė atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui. Taip pat buvo pristatyti ir akcijoje „Lietuvai 100 – sveikas, mažyli“ dalyvavusių Verebiejų bendruomenės narių darbai – numegztos kojinaitės, kurios vėliau papuošė Lietuvos šimtmečio metais gimusių mažylių kojytes.

Įdomiai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį paminėjo ir Ūdrijos filialas. Jame vyko akcija „Skambėkit, Šimtmečio varpeliai“, kurios metu bibliotekos lankytojai pagamino iš modelino apie 300 trispalvių varpelių. Vėliau bibliotekoje jais buvo papuoštas stilizuotas Šimtmečio medis. Apie tai taipogi trečiame informacinio biuletenio puslapyje.

Ketvirtajame puslapyje patalpintus straipsnius taip pat vienija Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis. Itin originaliai jis buvo paminėtas Ūdrijoje. Siekiant priminti iškiliausius lietuvių literatūros kūrėjus, kovo 15 d. Ūdrijos mokykloje-daugiafunkciame skyriuje vyko konkurso „Literatūriniai veikėjai sveikina Lietuvą“ pirmasis etapas. Šis konkursas buvo skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui bei skatino mokinius domėtis Lietuvos istorija, didžiuotis savo šalimi, būti svarbiais ir aktyviais savo šalies gyvenimo dalyviais. Ta proga vyresniųjų klasių mokiniai paruošė įvairias literatūrines-menines kompozicijas, o pradinukai, persirengę literatūriniais veikėjais, skaitė eilėraščius bei parodė Justino Marcinkevičiaus poemėlės „Grybų karas“ inscenizaciją.

Įdomūs renginiai bei akcijos vyko ir Užupių bei Nemunaičio bibliotekose. Štai Vasario 17 d. Užupių filiale buvo organizuota edukacinė valandėlė vaikams ir jaunimui ,,Lietuvos valstybės 100-mečio puslapiai“, kurios metu vyko šiai iškiliai datai skirta viktorina, o į Nemunaičio biblioteką susirinkę vaikai užsiėmė kūrybine veikla: jie pagamino 100 trispalvių dekoracijų Vasario 16-osios šventei.

Penktasis ir šeštasis puslapiai skirti praėjusiais metais vykusiam Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 30-mečiui paminėti. Tad penktajame puslapyje rasite patalpintą birželio 26 d. Alytaus rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykusio filosofo, politologo, vertėjo, profesoriaus, visuomenės veikėjo, humanitarinių mokslų daktaro, vieno iš Sąjūdžio veikėjų Vytauto Radžvilo knygos „Kiek kartų gali atgimti tauta?“ pristatymą, o šeštame – taip pat rajono viešojoje bibliotekoje gruodžio 10 d. vykusio susitikimo su filosofu, Atgimimo Sąjūdžio pirmeiviu, rašytoju, publicistu Arvydu Juozaičiu įspūdžiai. Šio renginio metu buvo pristatyta ir 2018 metais pasirodžiusi filosofo knyga  „Tėvynės tuštėjimo metas“. Apie visa tai – informacinio biuletenio šeštajame puslapyje.

Informacinis biuletenis išleistas ribotu 40 egz. tiražu ir bus platinamas rajono bibliotekose. 2019 m. pradžioje pasirodys penktasis informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeris, kuriame skaitytojai ras trumpą svarbiausių bei reikšmingiausių 2018 m. antrojo pusmečio rajono bibliotekose vykusių kultūrinių renginių bei įvykių apžvalgą.

Arnoldas Šatrauskas