Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Dzūkų kalendoriaus pristatymas Punios bibliotekoje

Spausdinti

„išajo pomecis grybauc
vienplaukė ir be kamašukų,
be mereškuotų nosinaitių
ir be juodos šūbukės – – –

išajo pomecis in miškų
pamiršus ciesų kelių

pasuko vienųroz po ciesiai,
paskiau po kairei, vėl po ciesiai
ir tep susplentojo galva,
kad rados tan pacan daikti,
kur ir andai stovėjo“

    („Pomecis išajo“, Juozas Žitkauskas )

Gruodžio 1- ąją į Punios biblioteką rinkosi puniškiai – ne knygų pasikeisti, o į jaukią popietę, kurioje buvo pristatytas 2019 m. Dzūkų kalendorius. Kalendorių pristatė jo sudarytojas, poetas, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininkas Juozas Žitkauskas. Kartu su juo atvyko ir mūsų kraštietis, bardas Albertas Antanavičius-Šekspyras.

Renginį pradėjo bibliotekininkė Irena Kaškonienė dzūkiška tarme parašytu Juozo Žitkausko eilėraščiu iš jo knygelės „Sakyciniai ir pilniavociniai“. Tai trečia poeto eilėraščių knyga. Svečias gražia dzūkiška šnekta papasakojo apie savo veiklą, pasidalijo mintimis apie būtinybę išsaugoti gimtąją tarmę ir pristatė savo sudarytą Dzūkų kalendorių – sieninį ir stalinį. Sieninis kalendorius skirtas žymiausiems Lietuvos dzūkams pagerbti, jį puošia šmaikštūs dzūkiški frazeologizmai ir dzūkiškų gėrimų receptai. Stalo kalendorius papuoštas nespalvotomis įvairių Dzūkijos vietovių fotografijomis. Jame rasime ir Punios piliakalnio vaizdą, fotografuotą 1973 metais. Prisiminimais apie tais metais prie piliakalnio pastatytą paminklinį akmenį su jame iškaltomis Maironio eilėmis pasidalijo puniškis mokytojas, Lietuvos garbės kraštotyrininkas Petras Džervus.

Popietės metu visus žavėjo Alberto Antanavičiaus dainos apie Punią, garsųjį Margirio piliakalnį. Puniškiai galėjo įsigyti ne tik kalendorius, bet ir bardo kompaktines plokšteles.

Išvykus svečiams, dar ilgai neapleido mintys – ar išlaikysim dzūkų tarmę, ar neverta mums pasimokyti iš žemaičių, tarpusavyje besikalbančių tik žemaitiškai.

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro
Punios skyriaus kultūrinių renginių organizatorė
Laimutė Žūsinienė