Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Atsiprašymas nepelnytai pamirštam kraštiečiui

Spausdinti

Gruodžio 1 d. Ūdrijos pagrindinio ugdymo ir daugiafunkcio skyriaus salėje vyko popietė „Sugrįžimas“, skirta kraštiečio Vytauto Kazimiero Jonyno atminimui. Gruodžio 4 dieną minėsime 22-ąsias mirties metines, kai šio žymaus menininko nebėra šalia mūsų. V. K. Jonynas Lietuvių dailės istorijoje užima ypatingą vietą. Tai vienas iškiliausių praėjusio amžiaus lietuvių menininkų-grafikų, knygų iliustruotojų, tapytojų, vitražų kūrėjų, skulptorių, pedagogų. Dailininko kūrybinis palikimas yra itin gausus ir įvairus, kaip ir jo gyvenimas.

Norėdami atsiprašyti nepelnytai pamiršto kraštiečio ir pagerbti universalųjį menininką iš Dzūkijos, į popietę susirinko Ūdrijos ir Krokialaukio gyventojai bei svečiai. Renginį pradėjo Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinio, esančio Druskininkuose, V. K. Jonyno galerijos muziejininkė Onutė Zakarienė. Ji supažindino susirinkusiuosius su V. K. Jonyno netikėtais gyvenimo vingiais ir kūrybiniais pasiekimais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Apie tai, kad V. K. Jonynas yra gerai žinomas meno pasaulyje, byloja 6 apdovanojimai. Turėtume didžiuotis tokio aukšto lygio menininku, kilusiu iš Dzūkijos. Viešnia pasakojo, kad gerbiamas dailininkas visada laikė save tikru dzūku ir tai visada akcentuodavo, kalbėdamas apie Lietuvą.

Popietėje dalyvavo poetas, leidėjas, kultūros vadybininkas, dzūkų tarmės puoselėtojas Juozas Žitkauskas. Jis popietės dalyviams pristatė „Dzūkų kalendorų“, kurį jau antri metai leidžia asociacija „Vilniaus dzūkuliai“. Kalendorių puošia dzūkiški pasakymai, dzūkiškų gėrimų receptai ir garsių Lietuvos dzūkų portretai. Šis kalendorius ypatingas tuo, kad jame yra paminėtas ir V. K. Jonynas. Išskirtinis kalendoriaus bruožas – viskas jame pateikta dzūkų tarme, nė vieno bendrinės lietuvių kalbos žodžio.

Renginio metu veikė V. K. Jonyno iliustracijų pagal J. V. Getės knygos „Jaunojo Verterio kančios“ paroda. Susirinkusiuosius stebino keli išskirtiniai dailininko darbai, gauti iš privačios žurnalisto, kolekcininko Viliaus Kavaliausko kolekcijos.

Popietėje skambėjo Ūdrijos kultūros namų folkloro ansamblio „Rūta“ (vad. R. Zabitienė) bei bardo Alberto Antanavičiaus-Šekspyro dainos. Jose atsispindėjo Lietuvos grožis, gimtinės ilgesys ir kartojosi prasmingai skambantys žodžiai: Dzūkija, Ūdrija.

 

                                                                                                    Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ūdrijos filialo vyresn. bibliotekininkė
Rita Karpičienė