Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Pelėdžiukų“ linksmybės su Kake Make, arba kur dingo Netvarkos nykštukas?

Spausdinti

Visi vaikai žino, jog pelėdos skraido naktimis. Taip pat ir pelėdžiukai. Na, bet jei tikėtume Alytaus lopšelio-darželio „Boružėlė“ priešmokyklinio ugdymo grupės „Pelėdžiukai“ vaikučiais, pelėdų jaunikliai skraido ir vakarais. Bet ne boružėlės. Pastarosios, kaip kokios meškos, miega sau giliu žiemos miegu, užsiklojusios taškuota antklode, nors tu ką. O pelėdžiukai skraido. Ir žiemą, ir vasarą, ir rudenį ir pavasarį.

Tad kai gilų ir vėjuotą rudens vakarą į rajono viešąją biblioteką „suskrido“ visas būrys mažųjų „Pelėdžiukų“, vienas tėvelis, dvi auklytės ir daug daug mamyčių, natūralu, jog daugeliui bibliotekos darbuotojų kilo vienas keblus klausimas: „O ką tokį vėlų vakarą čia susiruošė veikti tokie maži „Pelėdžiukai“? Pasirodo, vaikučiai „suskrido“ ne tik susipažinti su biblioteka, kur skaitytojų kantriai laukia spalvingos knygutės, bet ir susitikti su jų pamėgtų knygelių heroje, nenuorama Kake Make, kuri džiugiai pasitiko smagiai nusiteikusius vaikučius ir žaibiškai juos įtraukė į linksmą pramogų ir žaidimų sūkurį.

Apdaliję Kakę Makę laiškeliais su šiltais palinkėjimais, mažieji darželinukai nukurnėjo į spalvingą vaikiškos literatūros kampelį, kur Kakė Makė jiems papasakojo, kuo biblioteka skiriasi nuo knygyno (nes viena mergaitė labai norėjo nusipirkti knygutę), kokia tvarka knygutės skolinamos vaikučiams į namus ir kaip švariai bei tvarkingai jas reikėtų skaityti, kad kiti vaikai jose nerastų pridžiūvusių traškučių ar suploto uodo.

Klausydami išmintingų ir naudingų Kakės Makės patarimų ir pamokymų, vaikai labai pasigedo ištikimo ir nepamainomo jos draugo Netvarkos nykštuko, kuris, anot kalbų, neapsikentęs aplink tvyrančios netvarkos, galimai emigravo į užsienį, o grįžęs atgal, jis būk tai jau vadinsis Tvarkos nykštuku. Bet tai tik kalbos, neturinčios jokio tvirto juridinio pagrindo.

Susipažinę su biblioteka, vaikai nusprendė linksmai pašėlti, o tam itin tiko smagi „Šėlsmo dainelė“, kurią mažieji linksmai sudainavo ir sušoko drauge su linksmuole Kake Make. Kiek „praalkę“ vaikai nusprendė „kepti bulvę“, žaisti tokį labai jau judrų žaidimą, reikalaujantį greitos reakcijos ir susikaupimo. Ir nors būta pavienių ašarų, nepalankiai susiklosčius vienai ar kitai žaidybinei situacijai, vaikai per daug neėmė į galvą dėl vienos kitos „pridegusios bulvės“.

Vėliau mažieji nenuoramos nusprendė bibliotekos darbuotojams parodyti ir savo programėlę, norėdami įrodyti, jog jie darželyje ne tik morkas ir brokolius kremta, bet išmoksta ir daug smagių dainelių bei eilėraščių. Baigiantis oficialiam „Pelėdžiukų“ ir Kakės Makės susitikimui aukščiausiame lygyje, vaikai ėmė masiškai daryti asmenukes su išdykėle Kake, kad įrodytų kitiems „boružiukams“, jog pastaroji išties egzistuoja ir kad ji tikrai gyvena spalvingoje knygų karalystėje – rajono viešojoje bibliotekoje.

Arnoldas Šatrauskas

https://alytusplius.lt/naujienos/mazieji-peledziukai-linksminosi-su-kake-make

http://www.alytauslaikas.lt/miesto-naujienos/peledziuku-linksmybes-su-kake-make-arba-kur-dingo-netvarkos-nykstukas/

http://dzukijosveidas.lt/2018/11/16/mazieji-alytiskiai-susitiko-su-savo-megstama-heroje/

http://alytauszinios.lt/2018/11/16/peledziuku-linksmybes-su-kake-make-arba-kur-dingo-netvarkos-nykstukas/

http://www.regionunaujienos.lt/peledziuku-linksmybes-su-kake-make-arba-kur-dingo-netvarkos-nykstukas/