Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Šiaurės šalių literatūros savaitės metu pradinukai pasijuto superherojais

Spausdinti

Lapkričio 12-18 d. visoje šalyje startavo Šiaurės šalių literatūros savaitė, kurios metu daugelyje šalies bibliotekų vyksta įvairūs renginiai bei susitikimai, parodų pristatymai bei Šiaurės šalių autorių garsiniai skaitymai, skirti skirtingų kategorijų skaitytojams. Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitės metu vaikai, paaugliai ir suaugusieji kviečiami susipažinti su literatūriniais herojais, o pagrindine savaitės ašimi tapo metų temos ,,Šiaurės herojai” skirtos knygos.

Kaip ir kiekvienais, taip ir šiais metais rajono viešojoje bibliotekoje vėl suplazdeno žvakelių šviesos, kviečiančios vaikus pasinerti į slėpiningą knygų pasaulį, kuriame niekuomet netrūksta šaunių nuotykių ir linksmų nutikimų, bebaimių herojų ir, be jokio abejonės, laimingos pabaigos. Šiemet vaikai klausėsi švedų rašytojų Eliaso ir Agnes Våhlundų knygos ,,Superherojų vadovas” skaitomų ištraukų, kuriose pasakojama apie moksleivę Lisą, iš kurios mokykloje tyčiojasi berniukų gauja. Ne paslaptis, dažna situacija, su kuria tenka susidurti ir Lietuvos moksleiviams. Tačiau vieną dieną nuo užgauliotojų bibliotekoje pasislėpusi mergaitė atranda magišką knygą, kuri viską pakeičia, nes iš paprastos moksleivės ji staiga virsta nesustabdoma superheroje.

Plevenant žvakelių liepsnoms, pradinukai susikaupę klausėsi skaitomo teksto apie bendraamžių patyčias patiriančią Lizą, o išklausę suprato, jog atsitikus panašiems atvejams, visuomet reikia kreiptis pagalbos į mokytojus, nes net ir užsidėjus stebuklingus superherojaus akinius (kurie vaikams buvo išdalinti renginio pradžioje), „tu visuomet gali pabėgti nuo priešų, bet negali pabėgti nuo savęs“.

Tad neatsitiktinai baigus skaityti tekstą, šio renginio vedančiosios vyresn. bibliotekininkės Daiva Balionienė (laikinai virtusi Lisa) ir Dijana Eidukevičienė ir paklausė į biblioteką sugužėjusių Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos ketvirtokų: „Ar jų mokykloje vieni vaikai nesišaipo iš kitų? Ar niekas neužgaulioja ir nesityčioja iš jų?“ Vaikai darniu choru patikino, jog jų mokykloje visi vaikai gyvena linksmai ir draugiškai, nesišaipo vienas iš kito, nors prisipažino, jog daugelis mėgsta krėsti linksmus pokštus, tačiau tik tuos, kurie nieko neskaudintų ir neįžeistų.

Vėliau skambant linksmai muzikai, vaikai sušoko keletą smagių šokių, o pabaigoje sėkmingai krimto ne tik saldainius, bet ir viktorinos „Ką žinau apie Šiaurės šalių kūrybą“ klausimus, kuriuos jiems parengė Dzūkijos pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos metodininkės Nijolė Amšiejienė ir Dalia Paleckienė.

Pasibaigus renginiui, linksmai nusiteikę vaikai iškurnėjo atgal į mokyklą, tačiau prieš išeidami darbuotojų atsargiai pasiteiravo, ar esant reikalui, galės sugrįžti į biblioteką ir kiek atidžiau „pastudijuoti“ „Supergerojaus vadovą“? Žinoma,  jog galės, nes iškilus realiam pavojui, koks gi vaikas atsisakytų 101-os supergalios?

Arnoldas Šatrauskas

http://www.alytauslaikas.lt/miesto-naujienos/siaures-saliu-literaturos-savaites-metu-pradinukai-pasijuto-superherojais/

https://alytusplius.lt/naujienos/literaturos-savaites-metu-pradinukai-pasijuto-superherojais

http://dzukijosveidas.lt/2018/11/15/siaures-saliu-literaturos-savaites-metu-pradinukai-pasijuto-superherojais/

http://alytauszinios.lt/2018/11/15/siaures-saliu-literaturos-savaites-metu-pradinukai-pasijuto-superherojais/

http://www.regionunaujienos.lt/siaures-saliu-literaturos-savaites-metu-pradinukai-pasijuto-superherojais/

https://www.arsa.lt/index.php?2437345056