Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Baltų vienybės diena – prie Margirio piliakalnio

Spausdinti

Baltų vienybės diena – Lietuvos atmintina diena, valstybinė Latvijos šventė, minima rugsėjo 22-ąją, pažymint 1236 m. įvykusį Saulės mūšį, kuriame susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai nugalėjo Kalavijuočių ordiną.

2000-aisiais metais Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną – rugsėjo 22-ąją – paskelbė Baltų vienybės diena.

Punioje, prie Margirio piliakalnio, ši diena minima nuo 2011 metų. Alytaus rajono kultūros centro Punios kultūros skyriaus darbuotoja Laimutė Žūsinienė papasakojo apie Saulės mūšio reikšmę Lietuvos valstybės kūrimuisi.

Punios kaimo bibliotekininkė Irena Kaškonienė priminė, kaip kilo idėja švęsti Baltų vienybės dieną, kaip plėtėsi jos minėjimo geografija.

Pirmą kartą bendradarbiaujantys Šiaulių ir Jelgavos miestai Saulės mūšio faktą kartu paminėjo 1986 metais, švenčiant mūšio 750-ąsias metines.

2005 metų rugsėjo 22 dieną buvo surengta pirmoji Baltų vienybės ugnies sąšauka Žemaitijoje tarp Girnikų, Šatrijos ir Sprūdės piliakalnių.

2017-aisiais Piliakalnių metais Baltų vienybės diena minėta ne tik Lietuvoje, Latvijoje, bet ir Lenkijoje, Gudijoje, Rusijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Švedijoje, Vokietijoje.

Šiais metais – 131 vietovėje Lietuvoje, Latvijoje, Gudijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Anglijoje.

Šventėje dalyvavo ir dainas apie Lietuvą dainavo folkloro kolektyvai „Susiedai“ (Alovė) bei „Levandra“ (Punia).

Saulei nusileidus, prie Margirio piliakalnio buvo uždegta ugnis – Baltų vienybės simbolis, prisimenant, kad baltų gentys signaliniais laužais įspėdavo viena kitą apie artėjantį priešą. Šventė buvo pratęsta pavėsinėje prie arbatos puodelio, dainuojant liaudies dainas ir romansus.

Renginį organizavo Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Punios filialo bibliotekininkė Irena Kaškonienė, partneriai – Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Punios skyrius, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaisodžių filialas.

 

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Punios skyriaus
kultūrinio darbo organizatorė
Laimutė Žūsinienė