Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Vilniaus regiono bibliotekų tarybos posėdis Šalčininkuose

Spausdinti

Šiais metais pavasarinis Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos regiono bibliotekų tarybos narių išvažiuojamasis posėdis vyko Šalčininkuose.

Įžanginį žodį tarė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktorius Petras Zurlys. Posėdžio dalyvius pasveikino Šalčininkų rajono mero pavaduotoja Jadvyga Senkevič ir Šalčininkų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Olga Mažeiko.

Tarybos susitikimo darbotvarkėje buvo numatyti projektų ERASMUS+ „Tarptautinis migrantų švietimas – personalo kompetencijų tobulinimas“, „Knyga šimtmečio šviesoje“ ir „Skaitymo iššūkis 2018“ pristatymas, Vilniaus regiono bibliotekų tyrimų rezultatų apžvalga, einamųjų bibliotekų veiklos klausimų svarstymai. LR Kultūros ministerijos specialistė Gražina Lamanauskienė apžvelgė asmens duomenų apsaugos bibliotekose klausimus. Vienu metu vyko seminaras regiono bibliotekų komplektavimo skyrių specialistams.

Svečiams buvo surengta Šalčininkų bibliotekos video prezentacija ir ekskursija po atnaujintą biblioteką.

Antroje susitikimo dalyje Vilniaus regiono bibliotekos tarybos nariai dalyvavo Šalčininkų bibliotekos parengtoje edukacinėje programoje – pažintinėje išvykoje po Šalčininkų rajoną. Aplankėme Balinskių rūmus Jašiūnuose ir Merkinės dvarą – Paulavos Respubliką.

Jašiūnų dvaras – respublikinės reikšmės architektūros paminklas. Gidas labai įdomiai papasakojo Jašiūnų dvaro istoriją. Nuo 1402 metų kelis šimtmečius Jašiūnai priklausė didikams Radviloms. Vėliau iš nusigyvenusių Radvilų dvarą nupirko Lietuvos Tribunolo kelių departamento viceministras Ignacijus Balinskis ir ši giminė dvarą išlaikė iki paskutiniųjų jos gyvavimo metų. Kai vienas iš dvaro valdytojų Mykolas Balinskis vedė Sofiją Sniadeckytę, čia apsigyveno ir Sniadeckiai. Patys dvaro rūmai pastatyti 1824–1828 m. XIX a. pirmoje pusėje Jašiūnai buvo vienas didžiausių kultūros židinių Vilniaus krašte. Labai gaila, kad nėra išlikusių autentiškų baldų ir meno kūrinių, nes kai dvaro valdininkams teko emigruoti į Lenkiją, dvarą išdraskė ne tik Raudonosios armijos kariai, bet ir netoli viename kaime gyvenę stačiatikiai. Taip įvairiomis kryptimis iškeliavo baldai, meno kūriniai, Jono Sniadeckio biblioteka ir gaubliai, laiškai ir kitos vertybės.

Vėliau aplankėmė Paulavos (arba Pavlovo) respubliką. Tai buvo nedidelė valstiečių savivaldos bendruomenė palei Merkį, dabartiniame Merkinės kaime Šalčininkų rajone su aplinkinėmis žemėmis. Paulavos respublika garsi tuo, kad tai buvo vienintelė tuometinėje Europoje miniatiūrinė valstybė, turinti Lietuvos ir Lenkijos Seimo patvirtintą Konstituciją, nuosavą herbą, vėliavą, seimą, kariuomenę ir pinigus. Jos įkūrėju buvo kunigas Povilas Ksaveras Bžostovskis. Povilas Bžostovskis pamažu likvidavo dvaro arimus ir lažą, valstiečiams leido laisvai tvarkyti savo turtą, iš dalies ir žemę, verstis prekyba ir amatais, suteikė asmens laisvę. Įsteigė mokyklą, stengėsi valstiečiams versti knygas. Respublika žlugo, kai jos įkūrėjas, suprasdamas, kad Rusija valdas greitai užims, pasitraukė į Saksoniją ir išmainė Paulavos respubliką į dvarą tenai. Dabar ten likę tik dvaro griuvėsiai.

Labai turininga pažintinė programa ir be galo patikęs, daug įspūdžių palikęs Šalčininkų kraštas vilioja sugrįžti dar.

 

 

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Jūratė Šalaševičienė