Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Krokialaukio bibliotekoje paminėta Tarptautinė šeimos diena

Spausdinti

Gegužė – šeimos mėnuo: minima Tarptautinė šeimos diena – Motinos dienos ir artėjančios Tėvo dienos junginys. Šį mėnesį organizuojami renginiai, skirti visai šeimai. Labai simboliška, kad Šeimos diena švenčiama tarp Motinos ir Tėvo dienos. Krokialaukio filialo viešojoje bibliotekoje, minint Tarptautinę šeimos dieną, vyko edukaciniai užsiėmimai, kurių metu mokėmės kurti šeimos medžius. Medžiai gali būti sukurti labai įvairiai: nupiešti vaikų, pasitelkus visą fantaziją, nutapyti, išsiuvinėti, sukurti kompiuterinėmis programomis. Edukacinių užsiėmimų metu pradinių klasių mokiniai, pasirinkę patinkančio medžio šabloną, ,,užaugino“ savo giminės medį, o 6 klasės mokiniai, padedami vyresn. bibliotekininkės Daivos Kalasauskienės, mokėsi tokius medžius kurti, naudodamiesi genealoginio medžio sudarymo programomis.

Genealoginis medis – šeimos kilmė, kartų eilė, pavaizduota medžio pavidalu. Genealoginiu medžiu vadinama schema ar diagrama, kurioje surašyti tiek gyvi, tiek mirę giminaičiai.

Prieš pradedant kurti šeimos medžius, visi turėjo atlikti namų darbus – surinkti žinias apie savo šeimą, senelius ir kitus artimuosius. Giminės šaknų paieškas reikia pradėti nuo pokalbio su artimaisiais. Mokiniai ir jų šeimos nariai tapo savo šeimos metraštininkais: vartė šeimos albumus, apklausė gimines, šeimos narius, domėjosi svarbiais jų gyvenimo įvykiais, užrašė giminaičių gimimo, vedybų, mirties datas, gyvenamąsias vietoves.

Dar ne taip seniai genealoginio medžio sudarymas buvo daug laiko, kruopštumo ir pastangų reikalaujantis darbas. Dabar yra sukurta daugybė kompiuterinių programų, kurios labai palengvina šį procesą. Giminės medį lengva koreguoti, įrašyti naujus giminaičius ar duomenis, dalintis turima informacija internete, atsispausdinti daugybę medžio variantų kiekvienam giminaičiui atskirai.

Tokie užsiėmimai svarbūs kiekvienai šeimai, kurie kviečia susėsti prie bendros užduoties ir aptarti tai, kas svarbu jų šeimoje. Tai visus šeimos narius apjungiantis užsiėmimas, kuriame gali dalyvauti ne tik tėvai ir vaikai, bet seneliai ar net proseneliai. Tai vienijantis ir bendradarbiauti skatinantis užsiėmimas. Tai labai naudingas darbas, nes jį atlikdami vaikai daugiau sužino apie savo giminę, pabendrauja su artimaisiais, tai tarsi suartina šeimą.

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių domisi savo kilme, nori turėti šeimos ir giminės genealoginius medžius. Atsekę kelių kartų protėvių istoriją galėsime atsakyti į klausimus: „Kas aš? Kas mes? Kiek mūsų? Kokie mes?“ O žinoti savo šeimos, savo giminės šaknis tikrai verta, garbinga ir net būtina, norint geriau suvokti save, savo artimuosius, supantį pasaulį.

Iš sukurtų giminės medžių surengta paroda bibliotekoje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Daiva Kalasauskienė