Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Už gimtąją kalbą, knygą, skaitymą

Spausdinti

„Kalba – didžiausias žmogaus turtas. Kalba yra tautos kūno žadas“. Taip apie ją sakė Vydūnas. „Kalba yra visų didysis tautos, jos pačios pasistatytas paminklas“, – sakė Jonas Jablonskis. O Kazimieras Būga kalbą įvardina kaip didžiausią žmogaus turtą: „Žmonių kalba yra įvairių įvairiausių žinių aruodas. Ji atstoja geriausių senovės dokumentų rinkinį. Kalba – tai mūsų archyvas“.

Ar teisūs šie didieji Lietuvos žmonės, taip gražiai apibūdinę kalbą, balandžio 8 d. Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Miroslavo filiale diskutavo Miroslavo gimnazijos 4 klasės mokiniai. Taip. Juk neturėdami kalbos negalėtume vienas su kitu bendrauti, o ryšys tarp žmonių – svarbiausias. Kalba tampa ta gija, padedančia užmegzti ir išlaikyti žmogiškuosius santykius. Kalbą vartojame visi, kasdien, todėl jos lyg ir nepastebime, lyg ji turėtų būti savaime suprantamas dalykas. Tačiau ji reikalinga kaip kasdieninė duona, todėl turėtume ja rūpintis ir puoselėti savo gimtąją kalbą.

Vaikai analizavo ir savo bendraamžių kalbėseną, kokius jie vartoja netaisyklingus skolinius, trumpinius savo kalboje. Žaidė žodžių viktoriną, su bibliotekininke kalbėjosi apie savo krašto knygnešius, pirmąją knygą ir pasaulio kalbų įtaką mūsų gimtajai kalbai.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė