Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė „Nuo Simno iki Paryžiaus“

Spausdinti

Gegužės 8 d. ištikimiausi Simno bibliotekos lankytojai susirinko paminėti mūsų kraštiečio dailininko Vytauto Kasiulio 100-ąsias gimimo metines. Renginyje maloniai sutiko dalyvauti Vytauto Kasiulio dailės muziejaus (Lietuvos dailės muziejaus padalinio) darbuotojos. LDM menotyrininkė Birutė Pankūnaitė profesionaliai pristatė dailininko biografiją, kūrybinį kelią.

Susirinkusieji galėjo pasigrožėti iš muziejaus paskolintais dailininko paveikslais, pavartyti albumus. O dailininko nuveikti darbai kalba patys už save – tai vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimo ir įvertinimo pasaulinėje meno erdvėje. Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejai, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijos bei kolekcininkai tebesaugo šio dailininko kūrinius. Sužinojome, kad dailininko darbai dar saugomi ir Krosnos, Kučiūnų, Metelių bei Krokialaukio bažnyčiose. 2013 m. Vilniuje duris atvėrė jo vardo muziejus, kuriame eksponuojama ir saugoma daugiau kaip 900 dailininko darbų bei asmeninių daiktų.

Renginyje dalyvavęs kraštietis dailininkas Juozas Gecevičius prisiminė V. Kasiulį: papasakojo apie pirmą pažintį su jo kūryba, prašė susirinkusių padėti ieškoti dailininko šeimos kilmės šaknų.

Simno gimnazijos II b klasės mokinės Simonos Geraltauskaitės fortepijonu atliekamos melodijos nuteikė susikaupti ir grožėtis autentiškais dalininko darbais.

Renginio metu prisiminta ir paminėta Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus diena. Susirinkusius nuoširdžiai pasveikino RK draugijos Simno skyriaus pirmininkė Elena Dainauskienė. Kalbėdama ji prisiminė skyriaus atsiradimą Simne, padėkojo nariams už kilnius darbus, „neišmatuojamą“ pagalbą, įteikė po raudoną rožę.

Antrąją renginio dalį vedė LDM edukatorė Vaida Žiūrienė. Galėjome susipažinti su grafikos technikomis: „Kartono raižinys su paauksavimu“ bei „Monotipija“. Įdomi veikla susirinkusius taip užvaldė, kad laikas, rodos, sustojo – užsiėmimo metu patyrėme daug malonių emocijų.

Dėkojame svečiams už pagalbą organizuojant renginį, o visiems susirinkusiems – už aktyvų dalyvavimą. Esame patenkinti tą dieną tvyrojusia nuotaika. Didžiuojamės savo krašto šviesuoliais!

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkai
Lina Daniulevičienė ir Jonas Kazakevičius