Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Vardas kitaip“

Spausdinti

Sakoma, tėvų ir vardo nepasirinksi. Jau koks duotas rūpestingų tėvelių vardelis, tokį ir nešioji visą likusį gyvenimėlį. Ir net jam pasibaigus, niekur tu žmogau su tuo vardeliu nedingsi: žiū, puikuosis kur nors po pušele ant samanoto akmenėlio išraitytas.

Žinoma, suaugus netinkamą vardą galima ir pasikeisti, tačiau žvelgiant į rajono viešojoje bibliotekoje eksponuojamą Alytaus lopšelio-darželio „Saulutė“ ugdytinių parodą, abejonių nekyla: vaikai džiaugiasi gimdytojų jiems suteiktais vardais ir savo išmaniais darbeliais tą parodo. Ir žodis „išmanus“ čia pavartotas neatsitiktinai. Pasirodo, „išmanus“ gali būti ne tik mobilusis telefonas, bet ir mažieji darželinukai bei jų mamytės su tėveliais. Turbūt dar ir „Saulutės“ auklytės. Žvelgdamas į jaunųjų „rembrantų“ darbelius, negali atsistebėti, kiek daug kruopštaus darbo ir sumanumo į kiekvieną „vardinį“ darbelį įdėta.

Paroda vadinasi „Vardas kitaip“ ir tas „kitaip“ tikrai neatsitiktinis. Kiekvienas vaiko vardas išraitytas vis kitaip, naudojant vis kitas gamtos ir pramonines medžiagas. Štai Urtė savo ryškiaspalviais astrų žiedais padabintą vardą patalpino žvaigždėtame fone, o Augustės vardas, papuoštas smulkiais žiedeliais, išraitytas spalvingos virvės pavidalu.

Daivą kūrybinio proceso metu matyt buvo apnikusi rudens nostalgija, nes savo vardą ji nuklojo rudeniniais lapais. Gabija užaugusi greičiausiai bus juvelyrė, nes jos vardas iš pažiūros atrodo išpuoštas brangiais metalais. O Povilas užaugęs be jokios abejonės bus lenktynininku, nes jo vardą supa net aštuoni automobiliai. Matas savąjį vardą numezgė, o Vilija iš spalvingų sagučių sudėliojo. Ne paslaptis, jog Dovydas – baisus smaližius. Savo vardą jis sulipino iš spalvingų „M&M’s“ saldainiukų. Nenustebčiau, jei po kelių dienų, kitų smaližių dėka, iš Dovydo vardo liks tik „vydas“.

Pasivaikščiojęs po parodą, pasigedau vieno itin gražaus ir skambaus akcento, dėl ko širdyje liko mažytis nuoskaudos kartėlis. Tad matyt savaitgalį teks praleisti kūrybinėse kančiose, ieškant pačių optimaliausių savo vardo išraiškos būdų. Norėčiau pagal reikšmę jį išdėstyti iš erelio plunksnų. Bet kur tu šiais laikais kilnųjį erelį ! Matyt teks pasitenkinti iš Kaniūkų turgaus parsivežtomis vištų arba kalakutų plunksnomis.

O jums nieko nelaukus siūlau užsukti į rajono viešąją biblioteką. Galbūt čia rasite jau pagamintą spalvingą darbelį su jūsų iškiliu vardu. O jei nerasite, nenusiminkite! Pagaminkite ir atneškite. Manau darželinukai dėl to tikrai nesupyks.

Savo vardo neradęs
Arnoldas Šatrauskas