Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė vaikams „Tau šnarės knygos lapai balti“

Spausdinti

Kaip ir kiekvienais metais Punios bibliotekoje drauge su Punios pagrindinio ugdymo ir daugiafunkcio skyriaus pradinių klasių mokinukais minėjome Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Pirmiausia, kaip ir dera, prisiminėme garsųjį danų pasakininką H. K. Anderseną, Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos asociacijos (IBBY) bei vaikų knygos dienos atsiradimo istoriją, skaitėme latvių rašytojos Inesės Zanderės kreipimosi į skaitytojus „Knygoje mažas yra didelis“ ištrauką.

 Šiemet daugiau dėmesio skyrėme IBBY Lietuvos skyriui, kuris jau 25 metus šalyje organizuoja vaikų knygos dienos minėjimą ir ta proga teikia apdovanojimus Geriausių metų vaikų knygų kūrėjams. Iš pradžių buvo tik viena premija – už Geriausią metų knygą. Ilgainiui premijų skaičius išaugo iki dešimties. Jos teikiamos vaikų ir paauglių knygų kūrėjams už geriausius ir reikšmingiausius metų kūrinius – prozą, poeziją, iliustracijas, vertimus, kritiką, debiutą ir kt.

Artėjant mūsų valstybės 100-mečiui, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius iniciavo balsavimą, kurio metu buvo renkama 100 reikšmingiausių lietuvių rašytojų kūrinių. Nuo 2016 metų vasaros juos rinko ne tik šešiolika vaikų literatūros specialistų – internetu galėjo balsuoti visa skaitančioji bendruomenė. Iš viso atrankai buvo pateikta 500 vaikų, paauglių ir jaunimo knygų, išleistų nuo XIX a. vidurio iki šių dienų. Reikšmingiausios knygos pateko į Lietuvos šimtmečiui skirtą sąrašą „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“.

Pabandžiau pasižiūrėti, kiek gi knygų iš šio sąrašo turiu bibliotekoje. Surinkau apie pusę, tad gavosi visai rimta paroda. Ją su vaikais apžiūrėjome ir išsirinkome paskaityti 1978 metais išleistą Kazio Binkio knygelę „Kiškių sukilimas“. Šis kūrinėlis mus visus ne tik pralinksmino, bet ir suteikė naujų žinių. Pasirodo, garsus Lietuvos operos solistas Kipras Petrauskas, minimas šioje poemoje-pasakoje, buvo ir aistringas medžiotojas.

Vaikų knygos dienos minėjimą užbaigėme tradiciškai – geriausių 2017-jų metų skaitytojų apdovanojimais. Šiemet net 5 vaikai buvo perskaitę virš 20 knygelių, tad jiems ir atiteko pagyrimo raštai ir dovanos: I vieta skirta Povilui Šleinotai (57 knygelės), II vieta pasidalijo Ugnė Montvilaitė ir Laurynas Liudvinavičius (po 35 kn.), III vieta atiteko Danieliui Šmitui (29 kn.), o IV vieta – Evai Jankauskaitei (22 kn.).

Sveikiname nugalėtojus, o visiems kitiems linkime atrasti stebuklingą knygų pasaulį, nes „Knyga – paslaptis, kurioje aptiksi ir tai, ko neieškojai arba ko dar nemoki rasti“ (Inese Zandere).

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė