Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Laisvas vėjas“ Miroslave padvelkė gaivia poetine gaida

Spausdinti

Kovo 20 diena – Pasaulinė žemės diena. Kai visuose žemės kampeliuose dienos ir naktys tampa vienodo ilgio, pas mus atkeliauja tikrasis pavasaris. Tokią šventišką dieną į Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Miroslavo filialo Pasaulinei poezijos dienai skirtą renginį „Laisvas vėjas“ sugužėjo gausus būrys Miroslavo gimnazijos pradinių klasių mokinių ir suaugusių.

Pasiklausyti dzūkuojančių atvyko ir Alytaus rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas bei bibliotekininkės iš Vankiškių, Miroslavo, Radžiūnų ir Kumečių: Dalė Kočiūnė, Violeta Cilciūtė, Irena Kuncevičienė ir Nijolė Pocevičienė. Taip pat renginyje dalyvavo ir Miroslavo gimnazijos direktorius Romualdas Gelažauskas, pradinių klasių mokytojos Laimutė Gražulienė, Asta Dvareckienė, Aurelija Kuncevičienė ir poeziją kuriančios bei poezija besidominčios klausytojos.

Kanklių muziką susirinkusiems dovanojo Alytaus rajono kultūros centro Miroslavo skyriaus kanklininkės Laima Kuzabavičienė ir Irena Norkūnienė. Šiame pavasariniame poetiniame renginyje poezijos posmai skambėjo neįprastai: dzūkų tarme. Eiles tarmiškai skaitė šio renginio viešnia – neformalaus ugdymo mokytoja, dzūkiškos tarmės puoselėtoja Svetlana Žadeikienė iš Alytaus.

Bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė visus pasveikino šios gražios šventės proga, primindama, kad kovo 21-oji minima kaip Pasaulinė poezijos diena. Tą dieną verta prisiminti, kad mes patys esame poezija, kai atveriame savo tikruosius žodžius bei įprasta dėkoti už suteiktą prasmingo Žodžio jėgą…

Vaikams buvo perskaitytas laiškas „Keturi metų laikai“, kurį parašė Punsko 3b klasės mokinė Erika Žukauskaitė. Vėliau renginio viešnia Svetlana Žadeikienė visus įtraukė į diskusiją, užduočių ir galvosūkių labirintus, pristatė ketvirtą dzūkų tarme išleistą knygelę „Ateik, vaikuci, in mano sodų“.

Į besiklausančių ir dzūkuojančių suaugusių būrį noriai įsitraukė ir jaunimas. Štai 4 klasės mokinė Saulė Vaikšnoraitė itin linksmai paporino dzūkišką Antaninos Urmanavičienės „pasakutę“ „Vilkas jir šuva“. Kai autorė atsisveikino su vaikais, likusieji dar pasiliko paklausyti Svetlanos eiliuotų „pasakutių“ suaugusiems, o į Poezijos dienai skirtas eiles Onutė Rutkauskienė iš Miroslavo įpynė ir savo sukurtų eilėraščių posmus. Renginį bibliotekininkė užbaigė M. Daukšos žodžiais : „Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą“.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresnioji bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė