Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Knygnešių atminimui pagerbti

Spausdinti

Prieš 100 metų, 1918 m. sausio 18 d., likus vos mėnesiui iki Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, mirė garsiausias Lietuvos knygnešys, publicistas, „Aušros“ ir „Varpo“ bendradarbis Jurgis Bielinis. Jo gimtadienis – kovo 16-oji – minimas kaip Knygnešio diena.

Butrimonių gimnazijos Punios pagrindinio ugdymo ir daugiafunkcis skyrius šią dieną keletą pamokų skyrė neformaliojo vaikų švietimo programai „Nuo knygnešių laikų iki šių dienų“. Renginys vyko Punios kultūros namuose, kurių šeimininkas Gintautas Šmitas mielai padėjo paruošti visą reikiamą įrangą. 5-10 klasių mokiniams ir mokytojams pranešimus skaitė bibliotekininkė Irena Kaškonienė, pagyvindama juos skaidrių pateiktimis.

Pirmasis pranešimas „Knygnešystė spaudos draudimo laikais“ buvo skirtas pagilinti žinias apie knygnešius, priminti knygnešystės svarbą Lietuvai: ji padėjo mums išlaikyti kalbą, raštą, galiausia, atgauti ir valstybingumą. Po šio pranešimo iš karto buvo organizuota mini viktorina ir patikrintos moksleivių bei pedagogų žinios, o kiekvienas teisingas atsakymas atlygintas saldžiu prizu.

Antrajame pranešime „Jurgis Bielinis – nepriklausomos Lietuvos pranašas“ išsamiau pristatytas didžiojo knygnešio kelias nuo paauglystės, kai mirus tėvui turėjo perimti ūkio valdymą, iki jo mirties po kryžiumi Katinų kaime 1918 m. sausio 18 d., kai septyniasdešimt dvejų metų J. Bielinis pėsčias keliavo į Vilnių tartis dėl nepriklausomos Lietuvos atkūrimo.

Paradoksalu, jog savo gyvenimą aukojęs lietuviškam žodžiui išsaugoti, legendinis knygnešys nebegalėjo pasidžiaugti atkurta Lietuva, iškeliavo Anapilin nežinodamas, kad po mėnesio jo karščiausia svajonė išsipildys.

Programą užbaigė režisieriaus J. Trukano kostiuminės dramos „Knygnešys“ peržiūra: spalvingas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, tai – tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis, susipažinęs su knygnešiu Mažvydu…

Plokštėje ant Jurgio Bielinio kapo iškalti jo žodžiai: „Norint sukurti tautos vienybę ir didžią ateitį, dabartis reikalauja praeities didvyrių pėdomis eiti“. Rodos, jie aktualūs ir šiandien. Tebūna tai priesakas visų kartų Lietuvos žmonėms.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė