Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Bibliotekoj iš pat ryto karštais blynais krito, krito…

Spausdinti

Nors iš pažiūros atrodo, jog žiema dar neketina taip lengvai užleisti savo pozicijų, pagaliau atėjo ilgai laukta vasario 13-oji – Užgavėnių diena, kuomet visa pažangioji tautiečių dalis sutartinai ir bendromis jėgomis surėmė pečius vienam vieninteliam tikslui – žiemos išvarymui. Nuo pat ryto bibliotekoje tvyrojo džiugiai pakili nuotaika, persmelkta visa ką nustelbiančio svaiginančio blynų kvapo, kuris, besismelkdamas pro visus įmanomus plyšelius, prie bibliotekos durų priviliojo net porą iš parko atklydusių alkanų šunų.

Ir nieko keisto, nes čia vyko I-asis regioninis bibliotekos darbuotojų blynų kepimo konkursas, kuriame savo gaminius komisijai pristatė per 10 rajono bibliotekos darbuotojų, pasiryžusių laimėti pagrindinį prizą – kelionę į egzotiškąjį Penkeiklendą (angl. Pancakeland). Būtent Blynlende yra įsikūręs didžiausias pasaulyje blynų muziejus po atviru dangumi, garsėjantis turtinga ekspozicija ir specialiuose interaktyviuose ekranuose išsamiai pateikta blynų istorija. Tiesa, buvo ir tokių darbuotojų, kurie nepanoro dalyvauti minėtame konkurse, o viena bohemiška natūra net nustebo, jog būtent šiandien yra žiemos išvarymo šventė. Nenuostabu – laimingi laiko neskaičiuoja!

Nors įprastai Užgavėnės neįsivaizduojamos be persirengėlių, Kanapinio bei Lašininio, visų šių personažų bibliotekoje šią dieną nebuvo, nes čia, kaip jau minėjau, karaliavo jo didenybė blynai. Tiesa, vidurdienį į biblioteką įvirto vienas „pavargęs“ persirengėlis, bet vėliau paaiškėjo, jog tai vienas mūsų darbuotojų, keturias dienas kaime šventęs pusbrolio vestuves. Tad visiems beliko džiaugtis tik blynais, kurių pasirinkimas čia buvo itin gausus.

Komisija, susidedanti iš vieno nario (šių eilučių autoriaus, idant būtų paragauta kuo mažiau blynų), blynus vertino, vadovaudamasi griežtais Tarptautiniais blynų kokybės vertinimo (IPQ) kriterijais: t. y. buvo vertinamas blynų skonis, storis, kvapas, ingredientai, estetinė išvaizda. Siekiant išvengti neobjektyvumo, konkurse negalėjo dalyvauti administracijos darbuotojai. Tad dryžuoti su ryškiai įspaustais numeriais direktoriaus „Futbolininkų“ bei kompiuterių specialisto Luko 3D spausdintuvu išlieti „startrekiniai“ „Darto Veiderio“ blynai konkurse nedalyvavo. Pastarasis iš pykčio užsirakino ir sušlamštė visus „Veiderius“ vienas, niekam neleidęs jais  pasimėgauti „nekonkursinėje programoje“.

Pirmoji savo keptus blynelius komisijai pristatė viena garsi kraštotyrininkė, laisvalaikiu mėgstanti sode genėti rabarbarus. Matyt, artėjanti Valentino diena merginą įkvėpė širdelės formos blynams, nes jais buvo nusėtas visas komisijos pirmininko stalas. Kaip prisipažino pati konkurso dalyvė, dar iš vakaro ji išsikvietė budinčią gaisrininkų komandą ir tik tuomet ryžosi „mesti iššūkį likimui“. Beje, ši konkurso dalyvė bandė papirkti komisijos pirmininką kitoje blyno pusėje prilipinusi 5 eurus, tačiau pastarasis, krištolinio tyrumo ir sąžiningumo pavyzdys, liko aklas ir kurčias bergždžioms korupcinėms kraštotyrininkės pastangoms pakreipti konkurso eigą sau naudinga linkme. Žinoma, niekas per kilusį šurmulį nė nepastebėjo, kaip taukuota penkinė žaibiškai atsidūrė komisijos pirmininko kišenėje.

Įdomiu skoniu pasižymėjo dar vienos konkurso dalyvės blynai „Marcinkonių linksmuoliai“. Pasirodo, specifinį skonį šiems 3 cm storio geltonšoniams suteikia penki spirituoti ir į tešlą įmaišyti „kurcinio ašaros“ lašai. Ar tų „lašų“ buvo daugiau nei penki, ar šiaip konkurso dalyvių nuotaika buvo pasiekusi palaimingą euforiją, tačiau, užvalgius „Marcinkonių linksmuolių“, visų konkurso dalyvių skruostai nusidažė rožėmis, o linksmas klegesys netilo ligi vakaro.

Buvo ir eksperimentinių trispalvių tamsoje švytinčių blynų, ant kurių puikavosi išraitytas skaičius 100, tačiau juos palikome artėjančiam Lietuvos šimtmečiui, o ir „ragautojai“ nenorėjo rizikuoti ir naktį šviesti kaip naujametinės eglutės. Kiti konkurso dalyviai pateikė itin skanius blynelius su varške ir razinomis, o JGI koordinatorė, žinodama komisijos pirmininko silpnybę bananams, prikepė simpatiškų „Bananinių suktinių“, kurių konkursinius pavyzdžius pastarasis rado paslėptus… rašomojo stalo stalčiuje. Kad bloga akis nenužiūrėtų.

Nors visi konkurso dalyviai puikiai susidorojo su užduotimis ir prikepė skanių miltinių blynų, nugalėtoja tapo jau minėta JGI koordinatorė su savo „Bananiniais suktiniais“. Jai ir atiteko specialus komisijos prizas – kelionė į Penkeilendą? Kur jis yra? „Paguglinkite” ir tikrai surasite!

Arnoldas Šatrauskas