Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Tėviškėlę aš turiu”

Spausdinti
Tėviškėlę aš turiu/Nemunu apjuostą./Su dangum melsvai žydru/Ir sesutės juosta…/A. Matutis/

Minėdami mūsų kraštiečio Andzelmo Matučio 95-ąsias gimimo metines, norime pasidžiaugti, kad poetas gyvas Daugų bendruomenės atmintyje.

Ruošdamasi renginiui, aplankiau pradinių klasių mokytojas. Jos man siūlė suvaidinti su pradinukais „Girios televizorių”, „Girios abėcėlę”, pavaizduoti legendinę poeto drevę.

„Kaip gražu buvo, kai į susitikimą buvom pakvietę poeto draugą J. Gaižauską su programa „Grok, žiogeli, smuikeliu”, – prisiminė jos.

Mūsų pasirinktas renginys buvo garsiniai skaitymai „Tėviškę aš turiu”, skirtas ne tik Anzelmo Matučio jubiliejui, bet ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, todėl eilėraščius pasirinkom apie Lietuvą, tėviškę, meilę tėvynei. Pedagogės pasiūlė pakalbinti vyresnių klasių mokinius, kad jie padeklamuotų pradinukams.

„Kas man kaip saulytė/Šypsosis ir švies?/Aš bėgu, mamyte,/Artyn prie tavęs“, – deklamavo man lietuvių kalbos mokytoja, kai pasakiau, kad noriu pakalbinti vyresniuosius mokinius paskaityti Anzelmo Matučio eilėraščius. Gražus eilėraštis apie mamytę, bet ne apie tėvynę, toks kaip „Tėviškėlę aš turiu”.

Apie Lietuvą, tėvynę sutiko paskaityti penktokai, jų lietuvių kalbos mokytoja Irena Sakalauskienė padėjo vaikams pasiruošti skaityti eilėraščius „Tėviškė prie Nemuno”, „Po gimtinės ąžuolėliais”,

„Tėvynės šneka”, „Gimtinės juosta”, „Žiemos pirkelė”, „Apie gimtinę”, „Puoškite sodą”, „Aš tavo gimtinė”, „Skambioji kalba”, „Kodėl varnėnai grįžta” skambėjo Skaistės, Redo, Nedo, Lauros, Gabrielės, Danieliaus, Elsintos, Justo, Augustės lūpomis. Ačiū penktokams ir jų mokytojai.

Tikimės, kad penktokų gražiai paskaityti eilėraščiai sudomino pradinukus, tad ateityje jie skaitys vaikų poeto Anzelmo Matučio eilėraščius, pajus jų skambesį ir paprastumą.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Jakimavičienė