Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Ruduo – vitaminų metas

Spausdinti

„Ruduo – pats geriausias metas aprūpinti savo organizmą natūraliais vitaminais ir mineralais. Žinoma, nereikia pamiršti ir fizinio aktyvumo“, – sakė Krokialaukio bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Jolita Vaičiulienė, sukvietusi pradinukus į popietę „Ruduo – vitaminų metas“.

Į popietę atvyko Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Aušra Galkevičienė ir Laura Daugėlienė, kurios labai žaismingai ir įdomiai pristatė daržovių ir vaisių valgymo naudą žmonių organizmui.

„Rodos, dar visai neseniai atsisveikinome su vasara, o jau greitai sulauksime ir žiemos. Tai reiškia, jog šiuo laikotarpiu savo organizmą turime kaip galima daugiau aprūpinti vitaminais ir mikroelementais. Ruduo turtingas vaisiais ir daržovėmis – tais energijos šaltiniais, kurie prisotins jūsų organizmą energija visai žiemai. Svarbiausia – nieko nepraleisti!“, – pasakojo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Galkevičienė. Ir… menant mįsles ėmė tikrinti susirinkusių žinias apie vaisius ir daržoves.

Iš kraitelės buvo traukiama po vieną daržovę (moliūgą, ropę, morką, obuolį, kriaušę, slyvą, burokėlį, kopūstą ir kt.), kurią vaikai turėjo atpažinti ir pasakyti, kokie vitaminai ten slepiasi. Apibendrinant daržovės naudą, buvo rodoma skaidrė su svarbiausia informacija. Vėliau žaidėme žaidimą „Ar daug žinai vaisių ir daržovių“: ant kortelės užrašyta viena raidė ir užrašas „Vaisius“ arba „Daržovė“. Vaikai turėjo traukti korteles, sugalvoti pavadinimus iki tam tikro signalo – „bombos“ sprogimo. Prie kurio vaiko susprogsta – tas ir sportuoja.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Laura Daugėlienė pasekė pasaką apie vitaminų maištą. Tai pamokanti istorija apie berniuką, kuris vieną dieną nusprendė nebevalgyti vaisių ir daržovių, o pradėjo šlemšti vien saldumynus. Ilgai netrukus berniukas Juozukas sunkiai susirgo ir jam prireikė vitaminų pagalbos…

Geriausiai vaisių ir daržovių naudą atspindi mitybos piramidė, kurią nagrinėdami vaikai pamatė, kad jų reikia valgyti daug ir kasdien.

Ir paskutinė mįslė – „Kas slepiasi dėžutėje?“ O slėpėsi ten obuoliukai, kurie buvo išdalinti vaikams kartu su lipdukais „En den du, ką renkiesi tu“. Jie vaikams turi priminti, kad reikia krimsti vaisius ir daržoves kiekvieną dieną. Už puikią nuotaiką kiekviena klasė buvo apdovanota saldainiais – „vitaminais“.

Dėkoju dailininkei Nijolei Marčiulaitienei už dekoracijas, puošusias popietės erdves.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė