Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pasakų popietė „Pasakėlė, pasakėlė, dureles vidun pravėrė“

Spausdinti

Albertas Einšteinas yra pasakęs: „Jei norite, kad vaikai būtų protingi – skaitykite jiems pasakas, jei norite, kad jie būtų labai protingi – skaitykite labai daug pasakų.“ Apie pasakų naudą prabilta jau seniai, o pasakos reikalingos ir šiandien.

Rugpjūčio 16 d. Vankiškių filiale vyko pasakų popietė „Pasakėlė pasakėlė dureles vidun pravėrė.“ Jaunieji bibliotekos skaitytojai tą dieną buvo pakviesti praverti pasakų karalystės duris. Vaikai garsiai skaitė pasakas „Katinėlis ir Gaidelis“, „Mikė melagėlis“, „Ežys ir Kiškis“, „Dangus griūva“, pasaką apie „Žvejį ir Auksinę žuvelę“, A. Tolstojaus pasakas.

Pakeliavę po pasakų karalystę, visi išsiruošė aplankyti dailininko tapytojo Antano Žmuidzinavičiaus memorialinio muziejaus. Memorialinė A. Žmuidzinavičiaus sodyba įrengta Miroslavo seniūnijoje, Balkūnų kaime, 1896 m. statytame name. Čia prabėgo žymaus dailininko vaikystė. 1981 m., minint 105-ąsias dailininko gimimo metines, šiame name buvo atidaryta ekspozicija. 1982 m. savo tėviškėje V. Maknys įsteigė A.Žmuidzinavičiaus ir J. Maknicko muziejų ir, būdamas vienintelis paveldėtojas, 1994 m. padovanojo tėvų namus valstybei.

Atvykusius į muziejų mus pasitiko Bronė Mitkienė-Kalantaitė, kuri supažindino vaikus su dailininko tapytojo Antano Žmuidzinavičiaus biografija, muziejuje saugomais eksponatais. Apžiūrėję sodybą, sodą, visi rinkosi į „Klojimo teatro“ patalpas ir, kaip „tikri aktoriai“, suvaidino pasaką „Ropė“.

Pasilinksminę, pasivaišinę kaimišku sūriu su uogiene, vaikai aplankė Arūno Damidavičiaus pastatytą neįprastos formos šešiakampį šiltnamį. Turiningai praleista diena, daug gerų įspūdžių ir įdomių pasakų.

Jau senai įrodyta, jog pasakų nauda yra didžiulė. Vaikai labai mėgsta kuomet jiems seka pasakas .Tai lavina vaikų vaizduotę ir padeda jiems būti geresnės nuotaikos. Pasakos padeda vaikams suprasti daugelį dalykų, todėl pasaulis jiems tampa aiškesnis, nes vaikams labai svarbus dėmesys ir buvimas šalia, malonus pasakų sekėjo balsas bei saugumo jausmas. Tai jausdami vaikai yra labai laimingi. Visa tai tik dar kartą įrodo, jog pasakų nauda vaikams yra didžiulė.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Vankiškių filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalė Kočiūnė