Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pivašiūnai gyvi savo istorija

Spausdinti

Vėl rugpjūtis… Linksta javų varpos, kvepia žolynai. Vėl Žolinė…

Pivašiūnai ir Žolinė neatskiriami. Nuo senų laikų čia vyksta didieji Žolinių atlaidai, dabar trunkantys net aštuonias dienas. Čia suvažiuoja žmonės ne tik iš įvairių Lietuvos vietų, bet ir iš užsienio.

Pivašiūnų bažnyčia yra pagrindinė Kaišiadorių vyskupijos šventovė po Katedros, o joje švenčiami Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų atlaidai – pagrindiniai vyskupijos atlaidai. Nuo 2007 metų Pivašiūnai įtraukti į Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo programą.

Nors čia nėra garsių poetų ar rašytojų, Pivašiūnų kraštas taip pat turi kuo didžiuotis. Čia gyveno, mokėsi, dirbo garsūs ne tik visoje Lietuvoje, bet ir už jos ribų žmonės.

Tai Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras kunigas Alfonsas Petrulis, kunigas, tremtinys Jonas Kaušyla, tremtinys, žinomas ekonomistas Juozas Listavičius, daugelio lietuvių kalbos ir literatūros knygų bendraautorė, keleto knygų autorė, sakytinės tautosakos skyriaus mokslo darbuotoja Milda Linkevičiūtė – Norkaitienė, politikas, Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Lietuvos Respublikos nusipelnęs artistas, „Kristoforo“ apdovanojimą pelnęs Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jakubauskas, kapelijos „Griežliukė“ ir kapelos „Pivašiūnai“ vadovas, muzikos mokytojas Algirdas Glovickis, žurnalistas, laidų ir renginių vedėjas Giedrius Leškevičius, lakūnas, parašiutizmo mokytojas Kęstutis Milišauskas, kino operatorius, „Sidabrinės gervės“ premijos laureatas Eitvydas Doškus. Visų ir nesuminėsi… Daug yra paprastų žmonių – kantriai, tyliai, sąžiningai dirbančių savo darbą. Visiems jiems – pagarba.

Jau tapo tradicija prieš Žolinę Pivašiūnų bibliotekoje rengti spaudinių ir kraštotyros medžiagos parodą, kad sugrįžę kraštiečiai galėtų pasižiūrėti, susipažinti, kuo gyvena šiandien pivašiūniškiai, kas pasikeitė jų gimtinėje per keletą metų.

Šiemet taip pat veikia paroda „Pivašiūnai gyvi savo istorija“, kurioje eksponuojami spaudiniai, skirti Pivašiūnų istorijai, Žolinei bei kraštotyros paroda „Žymūs kraštiečiai“, kuri veiks iki rugpjūčio 31 dienos…

Kviečiu aplankyti ne tik Pivašiūnus ir jų šventovę, bet užsukti ir į biblioteką.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė