Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė „Keliaukime po knygų pasaulį” Simno vaikų darželyje

Spausdinti

Liepos 11 d. Mergalaukio filialo bibliotekininkė S. Karčiauskienė lankėsi Alytaus rajono savivaldybės Simno vaikų darželyje. Ji mažuosius būsimus skaitytojus supažindino, kur ,,gyvena“ knygutės, kaip vadinasi knygučių namai, iš kur jos atkeliauja ir kas jas sukuria, parašo.

Bibliotekininkė vaikučiams papasakojo, kad biblioteka – tai pastatas, kuriame laikomos ir saugomos knygos, skirtos skaityti visiems norintiems, mažiems ir suaugusiems žmonėms. Bibliotekoje gali lankytis visi, kuriems patinka skaityti, reikia surasti informaciją, tiesiog naudingai praleisti laiką, pabendrauti su besilankančiais bibliotekoje, vaikučiams – pažaisti, paspalvinti, pavartyti naujausias knygutes.

Sigutė Karčiauskienė priminė, kad pirmosios bibliotekos atsirado 2600 m. pr. Kr. Šumerų civilizacijoje. Šių bibliotekų knygų tekstai buvo raižomi ant molinių lentelių. Lietuvoje pirmosios privačios bibliotekos buvo kaupiamos turtingų žmonių dvaruose ir vienuolynuose. Pirmasis žinomas knygų sąrašas sudarytas 1510 metais. Vilniaus universiteto biblioteka – seniausia Lietuvoje. 1570 metais šią biblioteką įkūrė vienuoliai. Tačiau tais laikais knygas galėjo skaityti tik turtingi žmonės.

Biblioteka – tai vaikų saugi ir įdomi vieta, kur gali ateiti pasiimti knygų, pasėdėti, paskaityti, kur šaltomis žiemos dienomis po pamokų sušilti, pabendrauti su draugais, prisėsti prie kompiuterio, turiningai praleisti laiką.

Bibliotekininkė vaikų paklausė, kokios knygutės yra vaikams, kuo jos skiriasi nuo suaugusiųjų skaitomų knygų? Beveik visi atsakė teisingai, kad jos yra labai spalvingos, gražios, įdomios…

Kad sudominti vaiką knyga, jo lentynoje turėtų būti visko: spalvotų, gausiai iliustruotų knygelių, pasakėčių, pasakų, eilėraščių, romanų, nuotykių, realistinių, fantastinių, mokslinių ir grožinių knygų. Jos turėtų būti apie gyvūnus, gamtos reiškinius, kalnus, jūras, dangų, žmones, profesijas ir kita. Vaikai, skaitydami knygas, susipažįsta su pasauliu, atsirenka kas jiems įdomu.

Renginio metu vaikučiai ilgai vartė, apžiūrinėjo knygeles, klausėsi skaitomų pasakų ir eilėraščių. Jie viskuo domėjosi, daug klausinėjo apie ką aprašyta kiekvienoje knygelėje. Vaikų susidomėjimas ir degančios džiaugsmu akutės bylojo, kad šis renginys jiems labai patiko ir buvo įdomus.

Bibliotekininkė pakvietė mažuosius kartu su tėveliais apsilankyti bibliotekoje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė