Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Dokumentinio filmo „Seserys“ pristatymas Simno filiale

Spausdinti

„Lengvas sopulingas lapas/sopulingai sopulingai/leidžias dykvietėj ant sniego/leidžias dykvietėj ant sniego/ nusileidžia smuikas,“ – šiais Donaldo Kajoko eilėraščio „Žydų melodija“ žodžiais Simno filialo vyresn. bibliotekininkė Lina Daniulevičienė pradėjo antrąjį ciklo „Atmintis gyva“ susitikimą, skirtą Lietuvos žydams atminti. Susirinkusieji jau žinojo, kad bus pristatytas dokumentinis filmas. Jame dalyvavo viena iš filmo autorių, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja ir viena iš herojų – Kipro ir Elenos Petrauskų dukra Aušra Petrauskaitė. Dalyvius smuiko melodija džiugino Alytaus Putinų gimnazijos II klasės gimnazistė Greta Tumynaitė, o jai fortepijonu akomponavo Simno gimnazijos ir Alytaus Panemunės pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja Giedrė Petkevičienė.

 Bibliotekininkė pristatė filmą – jaudinančią garsios smuikininkės Danutės Pomerancaitės, gimusios Kauno gete, gelbėjimo istoriją, kurios herojai – kilnūs, pasiaukojantys žmonės, išskirtinės asmenybės: aktorė Elena Žalinkevičaitė-Petrauskienė, jos vyras, operos dainininkas Kipras Petrauskas, Balys Simanavičius, pirmasis Danutės Pomerancaitės ir jos pusseserės Rūtos Lopianskaitės gelbėtojas.

 Filme ne tik įtikinamai pasakojama apie turtingą, įvairialypį prieškario Kauno muzikinį gyvenimą, apie Danutės tėvą, Lietuvos džiazo pradininką Danielių Pomerancą ir garsųjį XX amžiaus Lietuvos operos dainininką Kiprą Petrauską, apie karo audrų išblaškytų Pomerancų ir Petrauskų šeimų likimus ir šias šeimas suartinusią karo metais išgelbėtą mergaitę – Danutę Pomerancaitę, bet ir skamba autentiški filmo herojų balsai bei muzikos įrašai.

 Po filmo peržiūros abi viešnios noriai bendravo su susitikimo dalyviais, atsakė į klausimus, papasakojo, kad įrodymų dėl Pasaulio Tautų teisuolio vardo suteikimo pradedama ieškoti tik tuomet, kai kreipiasi pats išgelbėtas žydas arba jo vaikai, anūkai ar giminaičiai. Pasaulio tautų teisuoliai pagerbiami, įteikiant jiems specialius diplomus, medalius. Šiais medaliais įvertinami asmenys, per Antrąjį pasaulinį karą labai rizikingomis aplinkybėmis gelbėję persekiojamus žydų tautybės asmenis, kuomet už tokią pagalbą mirtis grėsė ne tik gelbėtojui, bet ir jo šeimai.

Sužinojome, kad filmas įtrauktas į geriausių filmų sąrašą, kad jis buvo kuriamas kelis metus, o filmuota autentiškose vietose Kaune ir Vilniuje, dalyvaujant Bostono universiteto menų kolegijos profesorei smuikininkei Danutei Pomerancaitei-Mazurkevič ir Kipro Petrausko dukrai Aušrai Petrauskaitei. Susitikimo dalyviai tyloje klausėsi Pomerancų šeimos išlikimo tragedijos: kaip tėvai „dalijosi“ seseris, kaip Danutė nežinojo, pas kuriuos tėvelius turėtų gyventi…

Paaiškėjo, kad tarp dalyvaujančių susitikime yra žmonių, kurie matę gyvą Kiprą Petrauską, prisimena jo laidotuves Rasų kapinėse. Mes, jaunesnės kartos atstovai, džiaugiamės, kad turėjome galimybę susitikti ir pabendrauti su tokiais iškiliais žmonėmis kaip p. Aušra ir p. Danutė. Dėkojame viešnioms už nuoširdumą ir bibliotekai padovanotas knygas. Viešnioms Alytaus r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas prisiminimui įteikė po „Alytaus rajono knygą“.

Simno filialo skaitytoja
Aldona Baležentienė