Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Projekto „Atrask save“ šviesulys

Spausdinti

Toma – nepaprasta mergina, dalyvaujanti projekte „Atrask save“. Kelias, kurį reikėjo įveikti, prikalbinant merginą susitikti, nebuvo lengvas. Į pirmą susitikimą mergina neatvyko, pabūgo nepažįstamo žmogaus, kuris skambina ir dar ragina dalyvauti projekte. Kitas skambutis ir priminimas apie siūlomas galimybes ją pasiekė mažiau negu po mėnesio. Šį kartą Toma sutiko ne tik išklausyti jaunimo užimtumui siūlomas veiklas, bet ir atvyko į susitikimą viena. Savarankiškai ir drąsiai įžengė į biblioteką, nors buvo skeptiška vietos JGI koordinatoriaus atžvilgiu. Pirmas susitikimas buvo šiltas ir Toma labiau sužavėjo mane savo atkaklumu, įžvalgumu ir nuovoka, nei aš ją siūlomomis galimybėmis dalyvauti projekte. Tačiau po mūsų pirmojo susitikimo mergina apsisprendė ir sutiko tapti dalyve.

Toma – ypatinga mergina, nes jos entuziazmas gyventi, įžvelgti visame kame tik teigiamus dalykus, džiaugtis gyvenimo akimirkomis ir adekvačiai įvertinti savo galimybes yra kerintis. Tai žmogus, turintis neįgalumą (cerebrinis paralyžius dešinės pusės ir smulkūs sutrikimai), kuris jos gyvenimui netrukdo būti aktyvia, savarankiška, kritiška ir nuovokia. Nors namuose mergina turi daug veiklos, pareigų ir atsakomybės gelbstint mamai prižiūrėti brolį su didele negalia, jos veiklumas, noras bendrauti ir nebūti užsidariusia tarp keturių sienų – stebina aplinkinius. Tai mergina, nepriekaištaujanti gyvenimui, bet drąsiai sutinkanti gyvenimo iššūkius. Tomos atsakomybės jausmas, atjauta kitiems ir realistiškas gyvenimo požiūris, įvertinant savo galimybes džiugina aplinkinius. Tai jaunas žmogus, iš kurio galėtų pasimokyti asmenys, valdantys abi rankas, kojas, turintys galimybes integruotis visuomenėje ir nejausti visiškai diskomforto iš aplinkinių žmonių.

Jau trečias mėnuo, kai dalyvaudama projekte mergina savanoriauja Alytaus dailiųjų amatų mokykloje. Ši įstaiga pasirinkta Tomos iniciatyvumo dėka, nes ji čia mokėsi, jautėsi sava, vertinama ir reikalinga. Merginos siuvami darbai ne tik, kad kokybiški, bet išskirtiniai dėl įdėtos meilės darbui, kruopštumo, gebėjimo ir noro veikti tai, ką moki geriausiai ir kas tau teikia džiaugsmą. Kodėl ji tokia ypatinga man, vietos JGI koordinatoriui? – Nes tai šviesos spindulėlis, įkraunantis aplinkinius gerumu, siuvantis, siuvinėjantis ir iškarpas kerpantis tik viena – sveikąja rankele. Neįgalumas ne tik nestabdo ir neapsiriboja galimybių tobulėti tekstilės srityje, bet kelia merginos savivertę, kai susidorojama su užduotimis. Toma siuva prijuostes, rankines – krepšelius, siuvinėja kryželiu, dailindama savo darbus. O kiek dar drabų ir darbelių ji pasiuvus, neužtenka rankos pirštelių suskaičiuoti. Jos darbai garbingai parduodami Alytaus dailiųjų amatų mokyklos parduotuvėlėje, siūtomis prijuostėmis puošiasi keramikos dirbinių mokiniai, o darbai mielai perkami. Dirbinių tekstilės mokytoja ja pasitiki, paveda atlikti svarbias užduotis, dirbant su vaikais, turinčias negalią. Tai savanoriška veikla, kurianti pridėtinę – žmogiškąją vertę.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Projekto „Atrask save“ vietos JGI koordinatorė
Laurita Marčiulionienė