Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Sausio 13-osios minėjimas Krokialaukyje ,,Negalime pamiršti tų dienų“

Spausdinti

Sausio vėjas vis debesis gena,
Ošia medžiai kalne Gedimino.
Viršum Vilniaus, kurs praeitį mena,
Juodas negandos paukštis pakilo…

    (V. Januškevičienė)

Laivės gynėjų dienos minėjimui, kurį organizavo Alytaus rajono viešosios bibliotekos Krokialaukio filialo vyr. bibliotekininkė J. Vaičiulienė ir Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos bendruomenė, pradėta ruoštis iš anksto. Mokiniai bibliotekoje karpė ir spalvino neužmirštuoles – Laivės gynėjų dienos simbolį, kuriomis Sausio 13-osios rytą pasipuošė gimnazijos bendruomenė ir svečiai.

 Trečios klasės mokiniai, padedami jų pradinių klasių mokytojos A. Zubrienės ir bibliotekininkės J. Vaičiulienės, gamino trispalves gėlytes, kurios vėliau tapo renginio akcentu. Gimnazijos dailės mokytoja R. Cikanienė kartu su mokiniais gimnazijos fojė surengė piešinių parodą, o bibliotekoje vyko Krokialaukio seniūnijos žmonių, dalyvavusių tos lemtingos dienos įvykiuose, atsiminimų, spaudinių ir knygų paroda „Negalime pamiršti tų dienų“.

Laisvės gynėjų dienos minėjimas prasidėjo pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Visuose gimnazijos ir bibliotekos languose ryte buvo uždegtos atminimo žvakutės, kiekvienoje klasėje mokytojai pamokas pradėjo susikaupimo ir rimties minute prisimindami skaudžius Lietuvai įvykius.

Po pamokų gimnazijos bendruomenė ir miestelio gyventojai rinkosi į aktų salę, kurioje vyko minėjimas. Minėjimą pradėjo vyr. bibliotekininkė J. Vaičiulienė, kuri sakė, kad jau dvidešimt šeštus metus Lietuva mini šią dieną su ypatinga pagarba ir kad tų įvykių nevalia užmiršti nei vienam iš mūsų, ypač prisiminti tuos, kurie paaukojo savo gyvybes. Jiems buvo uždegtos atminimo žvakutės.

Krokialaukio seniūnijos seniūnas R. Jarmala linkėjo visiems nepamirši laisvės kainos ir ragino būti vieningiems ir atsakingiems už savo ateitį, už savo valstybę.

Vėliau visi susirinkusieji žiūrėjo dokumentinį filmą apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius.

 Istorijos mokytoja metodininkė A. Maižiešienė renginio pabaigoje akcentavo Sausio 13-osios reikšmę – pasaulis išgirdo, kad Lietuva pasiryžusi apginti savo laisvę ir nepriklausomybę. Po lemtingų įvykių visiems tapo žinoma, kad sovietinė imperija pasiuntė tankus prieš žmones, kurie niekam negrasino, tik gynė savo valstybę. Valstybę, kurią ir šiandien mes kuriame, o kokia ji bus – priklausys tik nuo mūsų.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos informacija

Daugiau Laisvės gynėjų paminėjimo Krokialaukyje nuotraukų rasite bibliotekos „Facebook” paskyroje: https://www.facebook.com/pg/AlytausRSVB/photos/?tab=album&album_id=1353456641341320