Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Projekto „Atrask save“ dalyviai keliauja – dalyvauja projekte „Ateitis mano rankose”

Spausdinti

        VšĮ „Parama šeimai Dzūkijoje“ įgyvendino Alytaus rajono savivaldybės jaunimo veiklos skatinimo finansuojamą projektą „Ateitis mano rankose“ vieną iš veiklų. Vienos dienos stovykla „Kita aplinka ir kitoks aš” skirta socialinę atskirtį patiriantiems jaunuoliams, gausių šeimų vaikams ir jaunimui, kuris yra kritinėse situacijose (smurtas, priklausomybės, skurdas, negalia).

        Dėl socialinės atskirties, požiūris apie socialiai remtinus asmenis formuoja negatyvią nuomonę visuomenėje, kuri daro įtaką socialinės atskirties jaunimo savigarbai, pasitikėjimui, savivertei ir trukdo formuotis jų tinkamam socialiniam identitetui. „Kita aplinka ir kitoks aš“ veikloje, jaunuoliai laiką leido Metelių regioniniame parke, plaukė Dzūkų jūra  katamaranu „Ledokas”, poilsiavo ežero pakrantėje. Kelionės metu, jaunuoliai mėgavosi naujais potyriais, dalijosi savo kasdieniniais rūpesčiais ir pasakojo nuotykius. Buvo aplankyta Metelių regioniniame parke esanti Kryžių šventovė – išlikę atminimo kryžiai, šulinys, kuriame, kaip manoma, trykšta stebuklingų galių turintis vanduo. Visi dalyviai noriai ragavo stebuklingo vandens ir jį sėmė iš šulinio, tik gaila, kad stebuklas neįvyko tuo metu, kai buvo geriamas stebuklingas vanduo. Bet kas žino, ar jis neįvyko tada, kai jaunuoliai sėkmingai pasiekė namus..

         Aktyvaus poilsio metu prie ežero, jaunuoliai atliko įvairias metodines užduotis, skirtas komunikacinių įgūdžių, gilinimosi į save ir susipažinimo naujoje grupėje aktyvinimo žaidimus. Visi dalyviai Dusios ežere paleido po vieną mažą laivelį, su dideliais norais ir mažais rūpesčiais, tikint kad tai išsipildys ir jų gyvenimo kokybė pagerės. Draugiškoje aplinkoje jaunuoliai buvo skatinami kalbėti, bendrauti ir užmegzti draugiškus ryšius vieni su kitais bei aplinka.

        Projekto „Ateitis mano rankose“ veiklą „Kita aplinka ir kitoks aš“ metodinę dalį įgyvendino vietos JGI koordinatorė Laurita Marčiulionienė, savanoriaujanti VšĮ „Parama šeimai Dzūkijoje” su kitais savanoriais ir įmonės direktore Rima Senūtiene.  Į visas šias veiklas buvo įtraukti ir projekto finansuojamo Jaunimo užimtumo iniciatyvos, Europos socialinio fondo ir valstybės biudžeto lėšomis „Atrask save“ jaunuoliai. Vienos dienos stovykloje dalyvavo dvi merginos jau baigusios pirminę intervenciją „Atrask save“ projekte ir noriai pasidalijusios dalyvavimo patirtimi bei įgytų kompetencijų nauda tolesniame gyvenime. Vykdomoje veikloje dalyvavo ir dar dvi merginos, šiuo metu dalyvaujančios projekto „Atrask save“  veiklose. Projekto dalyvėms buvo naudinga įgyti patirties bendravimo – bendradarbiavimo, pasitikėjimo aplinka ir kitais žmonėmis įgūdžių.

        Esami projekto dalyviai ir sėkmingai baigę pirminę intervenciją projekte asmenys užmezgė draugiškus santykius su visais dalyvaujančiais asmenimis veikloje „Kita aplinka ir kitoks aš“. Visi drauge linksmai leido laiką vieni kitų draugijoje ir įgavo pasitikėjimo vieni kitais per žaidimas ir neįpareigojančią aplinką, supančią gamtos.

Projekto „Atrask save” vietos JGI koordinatorė
Laurita Marčiulionienė