Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

2016 m. gegužės mėnesį gautos šakinės literatūros knygos

Spausdinti
Nick Vujicic  
Gyvenimas be ribų    

Leidėjas: Alma littera
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 261

Anotacija:

Esu toks, koks esu, ir priimu iššūkį tapti geriausias, koks tik galiu.
Ar galite įsivaizduoti, kokie būtume jo vietoje? Nors gimė be galūnių, Nikas Vujičičius įveikė savo negalią. Jis išmoko gyventi savarankišką, turtingą ir „juokingai gerą” gyvenimą. Nikas yra pavyzdys visiems, norintiems atrasti tikrąją laimę.
Stiprus Niko tikėjimas Dievą buvo ir yra pagrindinis jėgų šaltinis. Savo gyvenimu ir paskaitomis jis skleidžia pagrindinę mintį: visų svarbiausia yra rasti savo gyvenimo tikslą ir niekada nepasiduoti, net kai sunkumai užtveria kelią. Tegul tai įkvepia jus pradėti savo gyvenimą be ribų.
…gyvenimo iššūkiai sugniuždo arba įkvepia. Jei galite gyventi, būkite už tai dėkingi. Pasinaudodami tuo dėkingumu išsivaduokite nuo depresijos ir pykčio. Ženkite vieną žingsnį, paskui kitą, duokite impulsą ir kurkite gyvenimą, kokio norėtumėte /Nick Vujicic/

Arvydas Survila 
Nepaprastųjų situacijų valdymas    
Leidėjas: Registrų centras
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 391

Anotacija:

Šiuo metu dėl pasaulinių klimato kaitos tendencijų, padažnėjusių teroro aktų, gamtinių nelaimių, technologinių avarijų grėsmių pasireiškimo kyla būtinybė mokėti valdyti susidariusias nepaprastąsias situacijas, kurių padariniai gali būti katastrofiški žmogiškiesiems ištekliams bei turtui. Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakultete vykdomos Nepaprastųjų situacijų valdymo magistrinių studijų programos tikslas – parengti kvalifikuotus nepaprastųjų situacijų vadybininkus, nes ši labai svarbi viešojo administravimo sritis reikalauja ypatingų personalo žinių. Svarbu pabrėžti, kad nepaprastųjų situacijų valdymo sistemos veiklą lemia ir atitinkamo visuomenės išprusimo lygis. Vadovėlyje naudojantis teorinėmis žiniomis ir geriausia pasaulyje sukaupta nepaprastųjų situacijų valdymo praktika sistemiškai išdėstytas šiuolaikinis požiūris į procesinį tokių situacijų valdymą, žingsnis po žingsnio aprašomas nepaprastųjų situacijų valdymo fazių pobūdis. Vadovėlį sudaro aštuoni skyriai, kuriuose nagrinėjamos šios temos: šiuolaikinis požiūris į nepaprastųjų situacijų valdymą, grėsmės kaip galimos žalos visuomenei šaltinis, bendruomenės pažeidžiamumas, grėsmių keliamos rizikos analizė ir vertinimas, rizikos mažinimas, pasirengimas atsakui bei atkūrimas po nepaprastosios situacijos.


Christophe André  
Tik nepamiršk būti laimingas : pozityviosios psichologijos abėcėlė     
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 399

Anotacija:

„Tik nepamiršk būti laimingas“ – ne tik psichologijos žynio, elgesio terapijos apaštalo, pasak prancūzų spaudos, knygos pavadinimas, bet ir puikus patarimas. Dar prancūzų klasikas Jules‘is Renard‘as yra pasakęs: „Jeigu pastatytume laimės namus, didžiausias juose būtų laukiamasis…“
Tad nieko nelaukę puoselėkime teigiamas emocijas, būkime atidūs ir budrūs, liaukimės tuščiai nerimavę ir mėgaukimės kiekviena gyvenimo akimirka.
Tokią žinią siunčia ir ši Ch. André knyga, kuriai, kaip visoms šio autoriaus knygoms, būdinga: skaidrus tekstas, mokytojo intonacija, moksliniai argumentai ir asmeniški pasakojimai. Į ją autorius įtraukia filosofines laimės koncepcijas, mokslinių tyrimų rezultatus ir iš jų išplaukiančius patarimus.
„Tik nepamiršk…“ sudaryta abėcėlės principu, kur kiekvienas žodis – informacija, mokymas, patarimas, citata, trumpa istorija, liudijimas. Ir visa tai parašyta itin šiltai. Autorius – lyg bičiulis, kuris, kaip ir mes, gromuliuoja tas pačias mintis, burba, siunta, skuba, pamiršta būti laimingas. Tačiau jis tobulėja… Ch. André – ne tik puikus pozityviosios psichologijos žinovas, bet ir neprilygstamas praktikas.
Tapti laimingam įmanoma, neabejoja autorius ir knygoje pateikia savo programą – tereikia ją suprasti, išmokti ir praktikuoti laimę taip, lyg treniruotume kūno lankstumą.

Boris Johnson 
Churchillio veiksnys : kaip vienas žmogus lėmė istoriją  
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2016
Puslapių skaičius: 423

Anotacija:

Tai garsaus britų politiko Winstono Churchillio gyvenimo istorija. Ypač daug dėmesio skiriama, kaip jis didvyriškai vadovavo Britanijos vyriausybei per II pasaulinį karą, kai šaliai buvo kilęs mirtinas pavojus. Pateikiama daugybė detalių apie šią neeilinę asmenybę. O kadangi autorius ir pats neeilinis, tai knyga pilna visokių būtų ir nebūtų istorijų, virtusių anekdotais.
Lemtingais Antrojo pasaulinio karo metais, kai Didžiajai Britanijai grėsė mirtinas pavojus, W. Churchillis buvo Vyriausybės vadovas ir gynybos ministras. Ryžtingas ir bebaimis (prireikė karaliaus prašymo, o paskui ir įsakymo, draudžiančio jam plaukti į jūrą Sąjungininkų išsilaipinimo dieną), jis atliko svarbų vaidmenį mobilizuodamas tiek šalies ginkluotąsias pajėgas, tiek visuomenę. Pasibaigus karui, daug prisidėjo reformuojant švietimo sistemą ir sveikatos priežiūros tarnybą, kuriant gerovės valstybę, o pats taip ir liko „politiškai nekorektiškas“.
Borisas Johnsonas, pats būdamas ryški ir prieštaringa asmenybė, su jam būdingu šmaikštumu ir aistra atskleidžia pačias įvairiausias W. Churchillio asmenybės puses, cituoja būtas ir nebūtas, anekdotais virtusias istorijas, visą gyvenimą lydėjusias jo herojų – žmogų, kupiną nesuderinamų prieštaravimų, pasižymėjusį užkrečiama narsa, kvapą gniaužiančia iškalba, neprilygstamu strateginiu mąstymu ir didžiu humanizmu.
„Churchillio veiksnys“ – knyga ne tik besidomintiems istorija, tai knyga moderniems žmonėms, norintiems suprasti, kas daro žmogų didį.

Simon Sebag Montefiore ir kt.  
Istorijos titanai   
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 671

Anotacija:

Knygą „Istorijos titanai“ sudaro 184 pasakojimai apie žmonijos istorijai ypač reikšmingas asmenybes, kurios į gera arba į bloga pakeitė pasaulio istorijos tėkmę. Vieni iš pirmųjų minimi Buda ir Jėzus Kristus, vieni paskutinių – Nelsonas Mandela ir Aung San Suu Kyi, abu pastarieji nusipelno būti vadinami savo tautos sąžine. Bet čia yra ir kolumbietis narkotikų verteiva Escobaras, ir Osama bin Ladenas, ir Stalinas. Montefiore neslepia žavėjimosi tais, kurie elgiasi kitaip nei dera herojams, ar autoironiškai menkina savo didybę. Cromwellio pamaldumą jis vertina taip pat kaip karvedžio talentą; giria du JAV valstybės kūrėjus – George’ą Washingtoną, diegusį dorumo ir sąžiningumo standartus viešajame gyvenime, ir Thomą Jeffersoną, kuris priimdavo svečius Baltuosiuose rūmuose avėdamas šlepetėmis.
Simonas Sebagas Montefiore pristato neeilines asmenybes, be kurių mūsų pasaulis būtų buvęs kitoks, – nuo karvedžių ir karalių iki poetų, kompozitorių ir keliautojų. Informatyvi, patraukli, įkvepianti ir kartais gąsdinanti, knyga – tokia yra ir pasaulio istorija, kurta žmonių, kuriuos visi turėtų pažinoti.

Antanas Verkelis  
Kas sugriovė Vilnių     
Leidėjas: Briedis
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 175

Anotacija:

Vilniaus senamiestis per karą ir pokariu negrįžtamai prarado didelę savo pastatų dalį. Pasakų miestas virto griuvėsiais. Daugelį metų buvo skelbiama, kad Vilnių sugriovė „hitleriniai grobikai”. Ar tai tiesa?
Archyvams pravėrus duris, atsirado galimybė sužinoti tikruosius miesto sugriovimo kaltininkus, o daugelį metų slėpta tiesa išlindo kaip yla iš maišo. Vienu sakiniu ją galėtų apibūdinti posakis – vagie, kepurė dega! Būtent kas daugiausia šūkavo, tas ir griovė.
Knygoje „Kas sugriovė Vilnių“, remiantis dokumentais, fotografijomis, aeronuotraukomis, žemėlapiais, žingsnis po žingsnio nagrinėjama atskirų pastatų ir kvartalų istorija bei jų dingimo priežastys.

 
Svajonių laivas „Wilhelm Gustloff”   
Leidėjas: Briedis
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 347

Anotacija:

„Svajonių laivas Wilhelm Gustloff“ – tai straipsnių rinkinys, kuriame apžvelgiama vokiečių laivo Vilhelmas Gustlofas (Wilhelm Gustloff) katastrofa įvairiose medijos priemonėse.
Visuomenei gerokai plačiau žinoma Titaniko (Titanic) tragedija, o beveik septyniskart daugiau aukų pareikalavusi laivo Vilhelmas Gustlofas katastrofa liko istorijos paraštėse kaip nereikšmingas Antrojo pasaulinio karo įvykis. O juk tai didžiausia laivo katastrofa per visą istoriją!
Vokiečių laivas Vilhelmas Gustlofas Baltijos jūroje nuskendo lygiai prieš 70 metų, 1945 m. sausio 30-ąją. Perpildytu, tuo metu vienu geriausiu pasaulyje kruiziniu laivu plaukė 10 582 žmonės, daugiausia civiliai – jie evakavosi iš Rytų Prūsijos ir Klaipėdos krašto į Vakarus.
Tuo metų laiku vandens temperatūra Baltijos jūroje siekė vos kelis laipsnius, oro temperatūra -18º C, jūra buvo audringa. Netikėtai sovietų povandeninis laivas, vadovaujamas A. Marineskos, torpedavo ir paskandino Vilhelmą Gustlofą. Žuvo 9343 žmonės, iš jų – apie 3000 vaikų.

Gill Paul 
Karalių meilės istorijos : tikrovę pranokstantys garsiausi karalių ir karalienių meilės romanai    
Leidėjas: Naujoji Rosma
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 192

Anotacija:

Labai dažnai valdovų meilės istorijos toli gražu neprimena romantiškų pasakų: pareigų našta, draudimai, aistros, pasirinkimas tarp proto ir jausmų… Knygoje atvirai pasakojama apie valdovų jausmus: čia rasite tragišką Liudviko XVI ir Marijos Antuanetės meilės istoriją, prieštaringos reakcijos sulaukusią Eduardo VIII santuoką su išsiskyrusia amerikiete Volis Simpson, Bavarijos karaliaus aistrą savo meilužei Lolai Montez, liudijimą apie amžiną caro Nikolajaus II ir carienės Aleksandros meilę. 14 nuostabių istorijų leidžia žvilgtelėti į pastaruosius septynis šimtmečius valdžiusių monarchų širdies reikalus.

 
Praktiškos moters knyga : [ruduo]    
Leidėjas: Virtuvės knyga
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 303

Anotacija:

„Praktiškos moters knyga“, skirta rudeniui, – jau trečioji praktinių patarimų serijos knyga. Joje kiekviena moteris ras naudingų patarimų, kaip nesusirgti peršalimo ligomis rudenį, ką daryti, kad neužkluptų rudeninė depresija, kaip mėgautis SPA malonumais namuose, kokios tinkamo makiažo paslaptys, kokie drabužiai tinka skirtingos figūros moterims.
Turinčios sodą, daržą ar gėlyną sužinos, ką būtina padaryti rudenį, kad pavasarį jis vėl džiugintų mus, kokie dekoratyviniai krūmai ir medžiai populiarūs Lietuvoje, kaip jie prižiūrimi.
Daugiau nei 100 receptų bus naudingi visoms, kurios nori maitinti savo šeimą ir draugus šviežiais ir skaniais patiekalais iš rudens gėrybių.
Mėgaukitės rudens teikiamais malonumais, pasisemkite naujų idėjų!