Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Projektas „Atrask save“ skina pirmuosius vaisius

Spausdinti

Jeigu tavo požiūris kaip pavargusio žmogaus, veidą temdo neramumo šešėlis ir tavo juoko negirdi draugai, o tavo gyvenimo nuostatose nebeliko noro mokytis, dirbti, atlikti praktiką/stažuotę ar savanoriauti, dalyvauk projekte „Atrask save“.

Jaunimo garantijų iniciatyvos projektą Alytaus rajone įgyvendina Alytaus rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje dirbanti vietos JGI koordinatorė Laurita Marčiulionienė.

Šiuo projektu siekiama, kad neaktyvus jaunimas nuo 15 – 29 m., nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, užsiimtų juos dominančia veikla ir pakeistų gyvenimo kryptį, nebijodami spręsti kasdienybėje kylančius klausimus ir iššūkius. Dirbant su jaunuoliu, siekiama, kad jis įgautų pasitikėjimo savimi, atrastų naujų idėjų, įgytų kompetencijų,  kurios motyvuotų jauną asmenį tapti aktyviu visuomenės nariu.

Prabėgo jau pusmetis, kaip  įgyvendinamas projektas „Atrask save“ Alytaus rajone ir pagaliau apčiuopiami konkretūs rezultatai. Per šį gana trumpą periodą, į projekto veiklas įtraukta 15 jaunų asmenų, kurie nesimoko, nedirba, neregistruoti Alytaus teritorinėje darbo biržoje ir yra neaktyvūs. Beveik visiems šiems jauniems asmenims buvo sudarytas individualus veiklos planas, atitinkantis jų poreikius ir galimybes integruotis į darbo rinką ar švietimo sistemą. Su trimis asmenimis dirbama jau ketvirtą mėnesį ir jie yra patys pirmieji, sutikę dalyvauti projekte. Iš visų projekte dalyvaujančių jaunuolių trys asmenys gavo kokybiškus pasiūlymus dirbti/mokytis, viena mergina savanoriauja, o kita atlieka visuomenei naudingus darbus.

Vaikinui, kuris įgijęs tik pagrindinį išsilavinimą, bendradarbiaujant su Alytaus profesinio rengimo centru (toliau – APRC) pritaikyta pameistrystė, pasirašius trišalę sutartį. Jam pritaikyti dviejų savaičių individualūs mokymai pagal pasirinktą profesiją, kad įgytų pagrindinių kompetencijų, kurias galės pritaikyti praktiškai dirbdamas įmonėje. Po apmokymų, vaikinas įgūdžius pritaikys jį priimančioje dirbti įmonėje ir toliau mokymus tęs per savaitę vieną arba dvi dienas mokantis APRC. Tai puiki priemonė teorines žinias pritaikyti praktiškai ir ugdyti atsakomybės bei pasitikėjimo ne tik savimi, bet ir kitais savybes. Vaikinas, kuris turėjo didelių asmeninių problemų, pradėjo dirbti, po teikiamų motyvacijos ir savęs pažinimo veiklų įgyvendinimo. Mergina, nebijanti iššūkių, bet nerandanti, kur save realizauoti dėl iniciatyvos trūkumo, pradėjo savanoriauti Alytaus miesto teatre. Šiuo metu ji trykšta entuziazmu, gali savo gebėjimus pritaikyti socialinėje ir pilietinėje aplinkoje bei prisidėti našiu darbu prie svarbaus teatro indėlio Alytaus mieste. Kita jauna mergina, pašalinta iš švietimo įstaigos už nepažangumą, vangumą ir nelankymą, sugrąžinta  į švietimo sistemą ir toliau tęsia virėjos specialybės profesiją APRC. Ji džiaugiasi pasikeitusia aplinka, supratingais mokytojais, klasės draugais ir galimybe lavinti įgūdžius, kompetentingoje švietimo įstaigoje. Dar viena nepasitikinti savimi mergina, turinti neįgalumą, įtraukta į visuomenei naudingą darbą. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Simno skyriaus vadovė įtraukė ją į senjorų lankymą namuose ir pagalbą dalijant šiltą sriubytę jiems.

Tai nėra sėkmes istorijos, o didelis darbas ir noras pakeisti savo gyvenimą kita linkme.  Išėjimas iš savo komforto zonos, kurioje jautiesi saugus, skatina žmogų susidurti su sunkumais ir naujais iššūkiais, kuriuos nugalėjus, gali siekti naujovių ir tobulėti kartu su visa socialine aplinka.

Kviečiame visus, norinčius prisijungti prie projekto veiklų ar pažįstančius 15–29 metų niekur nesimokančius, nedirbančius ir mokymuose nedalyvaujančius jaunuolius, kreiptis į Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo koordinatorę Lauritą Marčiulionienę el. paštu  arsajgi@gmail.com arba telefonu 8 633 21906.